Co přinesla „kauza Djokovič“? Vztek na vrtulníky i úvahy o bojkotu a dvojím metru

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE – Tenisové zprávy se nyní dělí na ty o Novaku Djokovičovi a na ty zbývající, jichž je o dost méně. Neustále se objevují nové argumenty pro Djokovičovu deportaci z Austrálie i pro jeho účast na grandslamu v Melbourne, který devětkrát opanoval. Když světová jednička trénovala, kroužily nad areálem zvědavé zpravodajské vrtulníky. Hlavní téma začínajícího Australian Open je zkrátka jasné. „Strašně se o tom tady mluvilo,“ přiblížil i účastník kvalifikace Vít Kopřiva.

Novak Djokovič figuruje v pavouku letošního Australian Open, o jeho osudu ale rozhodne australský ministr pro imigraci Alex Hawke nejdříve v pátek. Velká očekávání přitom panovala už dnes kvůli briefingu australského premiéra Scotta Morrisona, ten ale žádné novinky ohledně „případu Djokovič“ nesdělil.

Jisté je nyní „pouze“ to, že celá kauza zcela upozaďuje všechny ostatní příběhy úvodního grandslamu a dalších turnajů nové sezóny. Zvědaví reportéři například v honbě za „exkluzivními“ záběry trénujícího Djokoviče neváhali využít vrtulníky, které přitom narušovali konající se kvalifikaci.

„Ano, Novak právě trénuje v aréně Roda Lavera a zpravodajské vrtulníky máme nad hlavou! Jste ku**a otravní! Snažíme se tady hrát tenisový turnaj,“ napsala na Twitter bývalá australská hráčka Rennae Stubbsová, jež v minulosti trénovala i Karolínu Plíškovou.

Ruchu vrtulníků si dobře všiml i Vít Kopřiva, který právě hrál utkání druhého kola kvalifikace. Ani jeho debaty ohledně Djokoviče pochopitelně neminuly. „Všichni říkají, že to není dobře pro tenis, strašně se o tom tady mluvilo,“ vyprávěl Tenisovému světu čtyřiadvacetiletý Čech.

„Rozdělilo to společnost. Od řidičů a podobně jsem slyšel, že jejich známí budou bojkotovat nějaké zápasy, případně vůbec nepřijdou,“ podělil se o své poznatky Kopřiva, jemuž se udělení výjimky Djokovičovi příliš nezamlouvalo. „Chápu, že si Novak chtěl udržet svoji auru, že se nenechá očkovat. Jsem ale skeptický k tomu, že najednou platí dvojí metr,“ poznamenal.

Jiný český účastník kvalifikace, Jiří Lehečka, se zaměřil hlavně na Djokovičovu atraktivitu pro fanoušky. Přítomnost dvacetinásobného grandslamového šampiona by zkrátka udržela letošní Australian Open, kde už tak budou scházet Roger Federer či Serena Williamsová, na vyšší úrovni.

„Myslím, že grandslam bude mít něco navíc, když tady bude možnost utkání Djokoviče proti Nadalovi,“ řekl dvacetiletý Lehečka, který má pro srbského tenistu do značné míry pochopení. „Jestli je pravda všechno, co říká o svém stavu, pak budiž, nemám s tím problém. Nevadí mi, že tady je,“ nechal se slyšet český talent.

Ožehavé téma „Djokovič vs. australská vláda“ holt v Melbourne Parku i po celém světě pořádně rezonuje. Aby se však mohli účastníci Australian Open konečně soustředit výhradně na měření tenisových sil, potřebují se už této nepřehledné a v mnoha ohledech nešťastné šlamastiky zbavit.

Pomyslnou šachovou figurku nyní drží v ruce australský ministr pro imigraci Alex Hawke, který ale zakončení hry s mimořádně vysokými vklady nadále odkládá. A takzvaný „šťastný grandslam“ i celá tenisová komunita kvůli tomu zbytečně trpí.