Los Australian Open: Kvitovou čeká odveta s Cirsteaovou, Siniaková vyzve světovou sedmičku

- Redakce

Šest českých tenistek a s nimi Jiří Veselý znají svůj los pro první kolo dvouhry na Australian Open. Nejtěžší soupeřku vyfasovala Kateřina Siniaková, jež vyzve světovou sedmičku Anett Kontaveitovou z Estonska. Petra Kvitová narazí na svou loňskou přemožitelku Soranu Cirsteaovou z Rumunska. V mužském pavouku figuruje i světová jednička Novak Djokovič, o jehož definitivní účasti na turnaji se teprve rozhodne.

S ohledem na absenci Karolíny Plíškové či Karolíny Muchové je tentokrát česká účast na Australian Open o něco skromnější, přesto rozhodně ne nicotná. V pavouku ženské dvouhry se nachází šest českých tenistek, přičemž tři z nich se dostaly mezi nasazené.

Turnajová čtyřka Barbora Krejčíková začne svou melbournskou misi proti zkušené Němce Andree Petkovicové (vzájemná bilance 1:0). Tenistka z Ivančic dosud startovala v hlavní soutěži Australian Open dvakrát, loni i předloni postoupila do druhého kola.

Finalistka ročníku 2019 Petra Kvitová si v Melbourne zopakuje loňský souboj s Rumunkou Soranou Cirsteaovou, jíž tehdy podlehla ve druhém kole 4:6, 6:1 a 1:6. Celková vzájemná bilance nicméně vyznívá v poměru 5:3 pro českou tenistku, která je letos nasazena jako číslo 20.

Loňská osmifinalistka Markéta Vondroušová, jež bude plnit roli 31. nejvýše nasazené účastnice, vyfasovala domácí divokou kartu Priscillu Honovou. Australanka sice nedávno překvapila triumfem nad Petrou Kvitovou v Adelaide, pro Vondroušovou ale mluví zkušenosti, kvalita i oba vyhrané duely z roku 2017.

Přívětivý los má také Tereza Martincová v podobě Američanky Lauren Davisové (H2H 0:1). Spokojen může být i Jiří Veselý, na něhož čeká premiérový souboj s americkou divokou kartou Stefanem Kozlovem. Protivnice Marie Bouzkové vzejde ze stále rozehrané kvalifikace.

Nejhůře dopadla při rozlosování Australian Open Kateřina Siniaková, která se pokusí zastavit Anett Kontaveitovou (H2H 1:4). Estonka vyhrála od loňského srpna čtyři turnaje a vyšplhala se do elitní desítky žebříčku, aktuálně se jí daří na podniku v Sydney, kde je už v semifinále.

Sedmičlenný český kontingent v hlavní soutěži můžou ještě rozšířit Jiří Lehečka a Tomáš Macháč, oba se v pátek představí ve finále kvalifikace.

Los hlavní soutěže Australian Open

1. kolo mužské dvouhry
JIŘÍ VESELÝ (79.) – Stefan Kozlov (USA, 168.)

1. kolo ženské dvouhry
TEREZA MARTINCOVÁ (48.) – Lauren Davisová (USA, 95.)
BARBORA KREJČÍKOVÁ (4.) – Andrea Petkovicová (GER, 72.)
KATEŘINA SINIAKOVÁ (49.) – Anett Kontaveitová (EST, 7.)
PETRA KVITOVÁ (21.) – Sorana Cirsteaová (ROU, 38.)
MARIE BOUZKOVÁ (80.) – kvalifikantka
MARKÉTA VONDROUŠOVÁ (34.) – Priscilla Honová (AUS, 223.)