Výhra pod dohledem přítelkyně. Díky Katce jsem se cítil na kurtu líp, říká Macháč

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE – Tentokrát i za účasti své přítelkyně Kateřiny Siniakové oslavil Tomáš Macháč už sedmou letošní výhru, z toho druhou v kvalifikaci Australian Open. Na poněkud zastrčeném dvorci číslo 12 v Melbourne Parku předvedl nadstandardní výkon, k němuž mu svou podporou dopomohla i jeho partnerka. „Byl jsem strašně moc rád, že mi Katka dneska fandila. Na kurtu jsem se díky ní cítil líp,“ pochvaloval si Macháč.

Žádné dlouhé otálení! Tomáš Macháč se dnes zdržel na kurtu v rozpáleném Melbourne Parku pouhých 64 minut, během nichž zničil svého indického soka Yukiho Bhambriho 6:1 a 6:3. Český reprezentant vypálil 19 vítězných míčů oproti nicotným šesti nevynuceným chybám, a zajistil si tak postup do pátečního finále kvalifikace.

„Ani jsem nevěděl, že jsem měl tolik winnerů a tak málo nevynucených chyb,“ liboval si po jasné výhře Macháč. „Hrál jsem mnohem lépe než v prvním kole, kdy jsem ještě nebyl zvyklý na povrch, také jsem dobře servíroval. Soupeř nehrál příliš rychle, jeho tempo mi vyhovovalo,“ sdělil na adresu Inda, který v duelu spáchal hned 27 hrubek.

Rozjetý Macháč je v zemi protinožců zatím k nezastavení – minulý týden ovládl challenger v Traralgonu, nyní postoupil do finále kvalifikace Australian Open. Úspěchů dosahuje i přesto, že s ním do Austrálie neodcestoval trenér Daniel Vacek.

Zatímco v Traralgonu byl talentovaný tenista při svém snažení osamocen, v dějišti australského grandslamu už mu dělá společnost přítelkyně Kateřina Siniaková. „Byl jsem strašně moc rád, že mi Katka dneska fandila. Na kurtu jsem se díky ní cítil líp. Bylo dobrý, že jsem se měl na koho podívat, že mě někdo sledoval i na místě, ne pouze přes obrazovku,“ vysvětlil důležitou roli Siniakové.

Dá se očekávat, že pětadvacetiletá tenistka bude v ochozech i při pátečním utkání Macháče s Nizozemcem Jesperem De Jongem (207. v žebříčku ATP). Půjde mimochodem už o druhé vzájemné střetnutí těchto hráčů v nové sezóně – minulý týden uspěl v Traralgonu Macháč po setech 6:4 a 6:2.

„Hrál jsem solidně a bez chyb. Měl jsem jistou taktiku, kterou budu držet i teď. A myslím, že nebudeme hrát tak dlouhé výměny jako v Traralgonu, protože tady v Melbourne jsou podmínky rychlejší,“ odhadl český reprezentant.

Finále grandslamové kvalifikace je pro Macháče dobře známou veličinou. Poprvé si atmosféru „bitvy o všechno“ vyzkoušel předloni na Roland Garros, kde uspěl. Kvalifikačním osudím prošel také loni na Australian Open, naopak na Wimbledonu v závěrečném kole neuspěl.

„Dřív jsem nad tím přemýšlel hodně, ale teď mám priority jinde,“ poznamenal ke specifické atmosféře nadcházejícího zápasu. „Finále kvalifikace na grandslamu teď vnímám úplně stejně, jako když jsem hrál semifinále v Traralgonu. A nad výsledky moc nepřemýšlím. Snažím se užívat si svoji hru a pracovat na věcech, na kterých je potřeba,“ doplnil Macháč.

Australian Open (AUS, 75 000 000 AUD, tvrdý povrch)
2. kolo kvalifikace
Yuki Bhambri (IND, 1049.) – TOMÁŠ MACHÁČ (130.) 1:6, 3:6