Kolář po výhře v kvalifikaci: o „chladné“ Austrálii, deblových parťácích i vděčnosti otci

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE – Všichni čtyři čeští tenisté uspěli v prvním kole kvalifikace na Australian Open. Radovat se může i Zdeněk Kolář, jenž se účastní grandslamu v Melbourne už pošesté. Po vítězství 7:6(7) a 6:2 nad argentinským antukářem Andreou Collarinim se český reprezentant rozpovídal nejen o vydařeném utkání, ale i o letošních podmínkách v Austrálii, střídání deblových parťáků či klíčové roli jeho otce Zdeňka Koláře staršího.

Po sérii tří porážek v první kvalifikační rundě se Zdeněk Kolář dočkal na australském grandslamu konečně vítězství. Tenista z Bystřice nad Pernštejnem v úterý odolal agresivní hře Andrey Collariniho, přičemž v tiebreaku prvního dějství odvrátil setbol na returnu.

Jaký máte dojem ze zápasu proti Collarinimu?
Dojem je suprový, jsem spokojený. Myslím, že jsem předvedl slušnou hru, dobře jsem servíroval. Andrea hrál hodně rychle, hlavně z forhendu, kterým pokrýval většinu kurtu. Snažil se útočit prakticky z každé pozice, z tlaku jsem se ale dobře dostával.

Soupeř hraje mimo antuku pouze výjimečně. Šlo to poznat?
Je pravda, že si vybírá hlavně antukové turnaje, ale hrou mi nepřijde jako vyložený antukář. Snaží se útočit a údery hraje rychle po dopadu, a proto je pro mě překvapivé, že se drží jenom na antuce. Má výborný levácký servis, v prvním setu mi na returnu nedal moc příležitostí.

Připravoval jste se nějak zvlášť na levou rukou hrajícího protivníka?
Na rozehru jsem se domluvil s levákem. A v tréninku střídám leváky i praváky, servismany i tenisty, kteří hrají spíš zezadu.

Na Australian Open startujete už pošesté. Co říkáte na všemožné zdejší podmínky?
V Austrálii je to organizačně vždy výborné, máme tady veškerý servis, což platí i pro challenger, který byl minulý týden (Kolář hrál v Traralgonu, kde získal deblový titul po boku Manuela Guinarda, pozn. red.). Počasí je tady letos snad nejchladnější, co jsem kdy zažil, i když je stále kolem třiceti stupňů. Minulý týden hodně pršelo a foukalo. Povrch kurtů je v Melbourne hodně rychlý, balóny taky.

Vrátíte se ještě k challengeru v Traralgonu? Spolu s Francouzem Guinardem jste tam opanovali čtyřhru...
Byl to supr týden, každým zápasem jsme se zlepšovali, finále nám sedlo ve všem. S Manuelem se známe dlouho, jsme výborní kamarádi i mimo kurt.

Na okruhu ATP Challenger Tour jste oslavil už čtrnáctou deblovou trofej, pomáhalo vám k nim deset různých parťáků. Nezvažujete, že se pokusíte najít stálejšího deblového kolegu, s nímž byste se mohli co nejvíce sehrát?
O stálém parťákovi jsem nepřemýšlel. Upřímně je hodně těžké někoho takového sehnat. Musel bych se domluvit třeba s nějakým deblistou, který by se hlásil na turnaje podle mé dvouhry. Opravdu záleží, kdo se na daný turnaj přihlásí. Táta mi pak doporučuje tenisty, se kterými by se mi mohlo hrát dobře.

Tatínek vás doprovází i tady v Austrálii. Nabízí se otázka, jestli jste po úspěšné loňské sezóně neposílil tým…
Ne, nenastala žádná změna. Táta totiž zastane tolik lidí… Na jeho bedrech je toho strašně moc, co pro mě musí dělat organizačně třeba s cestováním, dále vyplétáním raket a také jako trenér. Čím jsem starší, tím víc si uvědomuju, co všechno pro mě dokázal udělat.

Australian Open (AUS, 75 000 000 AUD, tvrdý povrch)
1. kolo kvalifikace
Andrea Collarini (ARG, 259.) – ZDENĚK KOLÁŘ (144.) 6:7(7), 2:6