Los kvalifikace AO: Češi dostali přijatelné soupeře. Ženy mají jedinou zástupkyni

- Radek Štohl

Od zítřejší půlnoci začne kvalifikace na první grandslam sezony. Do boje o hlavní soutěž zasáhne kvarteto českých tenistů Jiří Lehečka, Tomáš Macháč, Vít Kopřiva a Zdeněk Kolář. Mezi ženami bude bojovat Jesika Malečková.

Hned tři ze čtyř českých zástupců mezi muži budou v kvalifikaci mezi nasazenými. A to postupně za sebou jako osmnáctý, devatenáctý a dvacátý.

Nejvýše z nich je nasazený Jiří Lehečka (141.). Dvacetiletý talent se grandslamové kvalifikace zúčastní podruhé v kariéře, loni na US Open mu chyběl jediný zápas k postupu. Teď na Australian Open začne proti Američanovi Michaelu Mmohovi (239.). V dalším kole by Lehečku čekal lepší z dvojice Max Purcell (176.) – Jevgenij Donskoj (172.).

Druhým nasazeným českým tenistou je Zdeněk Kolář (142.). Vítěz tří loňských challengerových turnajů bude mít na úvod kvalifikace Andreu Collariniho (262.). Na konci nástražných bojů by na pětadvacetiletého hráče mohl čekat dvanáctý nasazený Tomas Martin Etcheverry (130.).

Naděje na hlavní soutěž si rovněž dává Tomáš Macháč (143.). Jednadvacetiletý Čech tento týden ovládl challenger v Traralgonu, v pondělí by se měl dostat na 131. žebříčku dvouhry, čímž by vyrovnal své dosavadní maximum. V prvním kole melbournského grandslamu ho vyzve Camilo Ugo Carabelli (213.). Pokud vše půjde dle plánu, Macháč se ve finále kvalifikace střetne s bývalou světovou šestkou Gillesem Simonem (122.).

Posledním českým tenistou v kvalifikaci je Vít Kopřiva (198.), který za poslední rok poskočil o téměř sto příček. Kopřiva se na Australian Open naladil na challengeru v Bendigu, kde ve čtvrtfinále padl s Ernestem Escobedem (164.) 3:6, 7:6, 6:7. Český tenista má stejně jako jeho krajané na začátek kvalifikace přijatelný los, čeká ho Franco Agamenone (201.). Cesta do hlavní soutěž by následně pravděpodobně vedla přes Cema Ilkela (144.) a Nikolu Milojeviče (138.).

Český tenis tentokrát bude mít pouze jediné zastoupení mezi ženami. O hlavní soutěž se bude pokoušet Jesika Malečková (234.), sedmadvacetiletá hráčka se střetne se Španělkou Rebekou Masarovou (163.).

1. kolo kvalifikace mužů
Michael Mmoh (USA, 239.) – JIŘÍ LEHEČKA (141.)
Andrea Collarini (ARG, 262.) – ZDENĚK KOLÁŘ (142.)
Camilo Ugo Carabelli (ARG, 213.) – TOMÁŠ MACHÁČ (143.)
VÍT KOPŘIVA (198.) – Franco Agamenone (ITA, 201.)

1. kolo kvalifikace žen
Rebaka Masarová (163.) – JESIKA MALEČKOVÁ (234.)