Denní menu, 9.1.2022: Macháč ovládl turnaj v Traralgonu, Siniaková slaví deblový triumf

- Redakce

Noc ze soboty na neděli nabídla českým fanouškům spoustu zajímavých momentů. Pro svůj sedmý kariérní titul si na challengeru v australském Traralgonu dokráčel Tomáš Macháč, jenž ve dvou setech přehrál Američana Fratangela. K vidění bylo taktéž české deblové derby, ve kterém proti sobě v Melbourne nastoupily Kateřina Siniaková a Tereza Martincová. Radovala se první zmíněná, jež tedy potvrdila roli světové jedničky. První kolo kvalifikace zvládl Jiří Veselý, jemuž se podařilo přejít přes Francouze Pouilleho. Kromě toho v neděli odstartuje i kvalifikace challengeru v italském Forli, kde neúspěšný duel svedl Michael Vrbenský. Petr Nouza na ITF v Monastiru slaví třináctý deblový titul kariéry.

Češi v akci

Vrbenský druhou úspěšnou kvalifikaci nepřidá
Michael Vrbenský (372.) ve druhé challengerové kvalifikaci na italském turnaji ve Forti neuspěl. Český tenista v nedělním úvodním zápase nestačil na Denise Jevsejeva (403.) 3:6, 2:6. Vrbenský v utkání třikrát ztratil podání, jediné dva brejkboly za stavu 1:1 ve druhém setu nezužitkoval.

Nouza ve finále čtyřhry skolil nasazené jedničky
Petr Nouza se dočkal třináctého titulu ze čtyřhry. Třiadvacetiletý český tenista a jeho deblový parťák Boris Butulija ve finále "pětadvacítky" ITF v tuniském Monastiru porazili nejvýše nasazený debl Mansouri, Ouakaa 6:4, 3:6, 10:7.

Utkání bylo včera přerušeno za stavu 1:1 v prvním setu, úvodní sadu nakonec díky brejku v pátém gemu vyhrála česko-srbská dvojice. Ve druhém dějství navíc zahájila úspěchem na returnu, o výhodu však vzápětí přišla, stejně jako o celý set. Nouza s Butulijou v supertiebreaku už vedli 6:0 a 7:1. Soupeři sice snížili na rozdíl dvou míčků, třetí nasazení si zbytek duelu už pohlídali.

Macháč ovládl challenger v Traralgonu
Tomáš Macháč (143.) opanoval hned svůj první turnaj, do kterého v novém roce nastoupil. Český tenista přehrál na challengeru v australském Traralgonu Američana Bjorna Fratangela (165.), a to za hodinu a pětačtyřicet minut po setech 7:6(2), 6:3.

Český mladík vstoupil do utkání o něco vlažněji a přišel o své podání. Trpělivou hrou si jej však vzal zpět a vyrovnal na 4:4. Poté však přišel další zkrat a ztráta servisu. Fratangelo nabídnutou možnost nevyužil, prohrál si podání a v tiebreaku přišel o první sadu.

V úvodu druhého setu se hrálo hodně vyrovnaně. Rozhodující moment přišel za stavu 3:3, kdy Fratangelovi odešel forhend a Macháč mu prolomil servis. Následně si český mladík s přehledem uhlídal své podání. Už to vypadalo, že Američan sníží na 4:5, jenže opět přišel o podání a daroval Macháčovi triumf.

České deblové derby pro Siniakovou
Kateřina Siniaková potvrdila roli světové deblové jedničky a po boku Američanky Bernardy Peraové ovládla turnaj kategorie WTA 250 v australském Melbourne. Ve finále Siniaková narazila na další Češku, a to Terezu Martincovou, která pro tento turnaj utvořila dvojici s Egypťankou Majar Šerifovou.

Favorizované duo Siniaková, Peraová se na titul pořádně nadřelo, závěrečnou bitvu získalo po setech 6:2, 6:7(7), 10:5. Pro rodačku z Hradce Králové se jedná o šestnáctý kariérní deblový titul.

Veselý zvládl první kolo kvalifikace
Jiří Veselý (83.) si zahraje na turnaji kategorie ATP 250 v australském Sydney finále kvalifikace. V prvním kole si poradil s Francouzem Lucasem Pouillem (155.), kterého porazil po setech 6:4 a 6:4.

Český tenista si vedl skvěle na returnu, v zápase si vytvořil hned 15 brejkbolů. Proměnil pouze dva, i to ovšem stačilo. Veselý totiž kvalitně podával, ani jednou neztratil servis a zahrál jedenáct es.

ATP/WTA

Melbourne Summer Set 2 (ženy, AUS, 239 477 USD, tvrdý povrch)
Finále čtyřhry
Peraová (USA), SINIAKOVÁ – MARTINCOVÁ, Šerífová (EGY) 6:2, 6:7(7), 10:5 

Sydney Tennis Classic (muži, AUS, 521 000 USD, tvrdý povrch)
1. kolo kvalifikace
JIŘÍ VESELÝ (83.) – Lucas Pouille (FRA, 155.) 6:4, 6:4 

Challengery

Traralgon International (muži, AUS, 58 320 USD, tvrdý povrch)
Finále dvouhry
TOMÁŠ MACHÁČ (143.) – Bjorn Fratangelo (USA, 165.) 7:6(2), 6:3 

Citta' Di Forli' 2 (muži, ITA, 32 160 USD, tvrdý povrch – hala)
1. kolo kvalifikace
Denis Jevsejev (KAZ, 403.) – MICHAEL VRBENSKÝ (372.) 6:3, 6:2

ITF World Tennis Tour

Bath $25K Pro-Series (ženy, GBR, 25 000 USD, tvrdý povrch – hala)
1. kolo kvalifikace
ABRIELA ANDREA KNUTSON (-) – Elizabeth Kapari Bagerbaseh (GHA, -) 6:4, 6:1

Magic Hotel Tours, Monastir (muži, TUN, 25 000 USD, tvrdý povrch)
Finále čtyřhry
Mansouri, Ouakaa (TUN) – Butulija (SRB), NOUZA 4:6, 6:3, 7:10

Rafa Nadal Academy World Tennis Tour By Movistar By LG, Monacor (muži, ESP, 25 000 USD, tvrdý povrch – hala)
1. kolo kvalifikace
SEBASTIAN CHODURA – Pranav Karthik (IND, -) 6:7, 1:6