Macháč před kvalifikací Australian Open prokazuje dobrou formu. Na generálce si zahraje o titul

- Jan Vojkůvka

Výtečný start do sezony, která by měla být onou průlomovou, prožívá český tenista Tomáš Macháč. Na úvodním turnaji v australském Traralgonu, kde ladí formu na blížící se kvalifikaci Australian Open, zvládl už čtyři zápasy a v neděli si zahraje o titul proti Američanovi Bjornu Fratangelovi.

Jednadvacetiletý Macháč, jemuž náleží 143. místo na žebříčku ATP, plní v Traralgonu roli nasazené čtyřky a zatím hraje výtečně. Nasazen byl do druhého kola, v němž po menších problémech strhnul skóre zápasu s Francouzem Haroldem Mayotem na svou stranu a za stavu 4:1 ve třetím setu mu soupeř skrečoval.

Následně hladce porazil domácího Akiru Santillana, s nímž ztratil jen tři hry a ve čtvrtfinále porazil po obratu turnajovou osmičku Michajla Kukuškina. Vybojoval tím možnost v sobotu naskočit k semifinálovému duelu a v něm byl na returnu nezastavitelný.

Nizozemce Jespera De Jonga porazil ve dvou setech 6:4, 6:2, když si v první sadě vypracoval rychle vedení 5:1, a byť následně soupeři povolil získat jeden brejk, úvodní set i přes drobné obtíže a dva brejkboly v desáté hře doservíroval.

Ve druhém setu už Macháč soupeři úspěch na returnu nedopřál a po vlastních brejcích ve třetím a sedmém gemu si dokráčel pro postup do svého pátého finále v kariéře.

Vítěz challengerů v Koblenzi a Nur-Sultanu si o třetí trofej zahraje s Američanem Bjornem Fratangelem. Ten sice v semifinálovém duelu s Mitchellem Krügerem prohrával ve třetím setu už 0:5, ale předvedl fantastický comeback, vynutil si tiebreak a v něm urval vítězství 10:8.