Renatě Voráčové zrušili víza, je ve stejném hotelu jako Djokovič!

- David Schlegel

Osmatřicetiletá česká deblistka Renata Voráčová přišla podle webu australské televizní společnosti ABC o australská víza a je nyní umístěna ve stejném hotelu jako srbský tenista Novak Djokovič!

Renata Voráčová přitom tento týden nastoupila na turnaji WTA v Melbourne k zápasu 1. kola čtyřhry a spolu s Polkou Piterovou prohrály s dvojicí Pattinamaová Kerkhoveová, Rodionovová 2:6, 4:6. Odebrání víz české tenistce dává australský web do souvislosti s prošetřováním výjimek pro vstup do země, které byly uděleny vybraným tenistům, tenistkám či činovníkům vzhledem k blížícímu se Australian Open.

Celkem bylo podáno 26 žádostí o výjimku pro vstup do země, ty byly podrobeny anonymnímu přezkoumání ze strany dvou lékařských komisí a podle informací australských médií bylo uděleno celkem pět výjimek, mezi nimi i pro Novaka Djokoviče a patrně i pro Renatu Voráčovou. Ta se na rozdíl od Djokoviče do země dostala, a dokonce stihla odehrát přípravný turnaj.

Webová stránka televize ABC uvedla, že má z vládních zdrojů informaci, že bylo Voráčové nařízeno, aby okamžitě opustila Austrálii, ale zatím není zřejmé, zda se Češka bude podobně jako Djokovič tomuto rozhodnutí bránit u soudu.

Česká tenistka je v kontaktu s generálním konzulátem v Sydney. "Podle našich informací tenistka prokázala bezinfekčnost způsobem opravňujícím účast na turnajiturnaji. Z tohoto důvodu jsme podali prostřednictvím našeho velvyslanectví v Canbeře australským orgánům protestní nótu a žádáme je o vysvětlení situace," uvedla pro server Echo24 Aneta Kovářová z odboru komunikace ministerstva zahraničních věcí a zároveň potvrdila, že jsou české orgány s tenistkou v kontaktu.

Web televize ABC poukazuje na spekulace, že Voráčová přijela do Austrálie už v prosinci na základě stejné výjimky jako Djokovič, tedy že prodělala nemoc covid-19 v posledních šesti měsících. 

Australský politický zpravodaj Paul Sakkal uvedl na Twitteru, že z podobných důvodů probíhá ještě prověřování jednoho tenisového funkcionáře, ale v jeho případě zatím ještě nebyl verdikt vynesen.

Ke kauze se vyjádřila i bývalá světová jednička ve čtyřhře a trojnásobný wimbledonský šampion z deblu, Australan Paul McNamee. "Tohle je na mě moc. Vyrazil jsem před Park Hotel, kde drží Djokoviče s Voráčovou a předal protestujícím australským Srbům vánoční dárek," uvedl na svém twitterovém účtu.