ATP Cup: Španělé prvními finalisty, oslabené Polsko přemohli už po dvouhrách

- Redakce

Prvními letošními finalisty týmového ATP Cupu se v australském Sydney stali tenisté Španělska. Po suverénním vítězství Pabla Carreňa-Busty proti polskému náhradníkovi Janu Zieliňskému přidal druhý bod Roberto Bautista. Třiatřicetiletý matador přehrál ve třech setech po velkém boji 7:6(6), 2:6 a 7:6(5) o devět let mladšího Huberta Hurkacze, účastníka posledního Turnaje mistrů. Závěrečnou čtyřhru po super tiebreaku ovládli Poláci. Druhé semifinále svedou v noci z pátku na sobotu týmy Kanady a Ruska.

První bod zajistil favoritům Pablo Carreňo-Busta (20.), jenž přehrál bez ztráty servisu za pouhých 53 minut deblistu Jana Zieliňského (860.). Ten v polské sestavě na poslední chvíli nahradil na turnaji neporaženého Kamila Majchrzaka (117.), jenž měl pozitivní test na koronavirus a místo na kurt tak zamířil do izolace. Španěl soupeři ukořistil v každém ze setů dvakrát podání a v poklidu dokráčel k očekávanému hladkému vítězství 6:2 a 6:1.

Druhý zápas byl o poznání vyrovnanější. Do souboje týmových jedniček nastoupili Roberto Bautista (19.) a Hubert Hurkacz (9.). Španěl promarnil výhodu brejku a ve zkrácené hře prohrával už 1:4, přesto ji dokázal otočit na konečných 8:6. Druhé dějství patřilo Polákovi, který platil za velice mírného papírového favorita. Hurkacz ukořistil Bautistovi hned úvodní servis a další brejk přidal za stavu 4:2. Nakonec povolil soupeři jen dva uhrané gemy. V rozhodujícím setu se hra opět vyrovnala. Zatímco Hurkacz se na příjmu nedostal k jedinému brejkbolu, Bautista měl celkem čtyři, z toho ve třech případech šlo o mečboly. Nakonec se šlo podruhé do tiebreaku. Po změně stran urval Španěl tři body v řadě a vedl 6:3. Hurkacz pak dvěma servisy korigoval na 6:5, třiatřicetiletý Bautista už ale další drama nepřipustil.

Semifinále
Španělsko – Polsko 2:1
Pablo Carreňo-Busta (20.) – Jan Zieliňski (860.) 6:2, 6:1
Roberto Bautista (19.) – Hubert Hurkacz (9.) 7:6(6), 2:6, 7:6(5)
P. Martínez, A. Ramos – Walków, Zieliňsk 6:4, 3:6, 6:10