Jako by na mě všichni zapomněli, prohlásila Keninová a otočila zápas ze tří mečbolů

- Petr Sumbal

„Chci opět patřit mezi nejlepší!“ to je jasný vzkaz americké tenistky Sofie Keninové, která od loňského Wimbledonu marodila, start nové sezony se jí však vydařil a v Adelaide je už ve čtvrtfinále. Aby vítězka Australian Open z roku 2020 do této fáze turnaje WTA 500 postoupila, musela otočit utkání s domácí Ajlou Tomljanovicovou a nezastavily ji ani tři mečboly soupeřky. Další na řadě je světová jednička Ashleigh Bartyová.

Sofia Keninová zažila fantastický rok 2020. Odstartovala ho nečekaným triumfem na Australian Open a zakončila účastí ve finále na Roland Garros. Také žebříčkově bylo tohle období pro nyní stále teprve 23letou Američanku zatím nejlepším v kariéře, vystoupala totiž až na pozici světové čtyřky.

V roce 2021 byla Keninová logicky pod tlakem velkých očekávání, aby na své skvělé výsledky z předchozí sezony navázala. To se jí ovšem nepovedlo, na Australian Open tentokrát vypadla už ve 2. kole, na Roland Garros v osmifinále a rok zakončila porážkou ve 2. kole Wimbledonu. Zbytek sezony pak musela Američanka odpískat z důvodu nemoci a zranění. Žebříčkový propad nicméně nebyl až tak drastický, rok zakončila Keninová jako číslo 12.

V letošním roce by Keninová ráda podnikla návrat mezi ty úplně nejlepší tenistky světa. „Na konci sezony bych chtěla být znovu v top 10. Udělám pro to všechno. Pokud by se mi náhodou první půlka sezony moc nepovedla, mám před sebou ještě druhou polovinu, kterou jsem loni celou vynechala kvůli zranění a covidu,“ přemítala Keninová po vítězství v 1. kole turnaje v Adelaide nad italskou kvalifikantkou Luciou Bronzettiovou po setech dvakrát 7:5.

Zatím Keninová rozhodně nad černým scénářem přemýšlet nemusí, vydařilo se jí totiž i osmifinále, kde ji čekala ještě těžší zkouška v podobě zápasu s nažhavenou domácí hráčkou Ajlou Tomljanovicovou.

A byl to skutečně špičkový zápas. Nejprve to byla Australanka hnaná domácími fanoušky, kdo měl v zápase navrch, což vyústilo v její vítězství prvního setu v poměru 6:3. Také druhou sadu začala lépe Tomljanovicová, která vedla už 5:3, zápas však nedokázala dopodávat. Za stavu 6:5 pak měla 28letá Australanka k vítězství ještě blíž. Vypracovala si hned tři mečboly, Keninová však všechny dokázala odvrátit, následně ovládla i zkrácenou hru, a o postupující tak musel rozhodnout až třetí set. Ten pak patřil v poměru 6:3 Keninové.

„Jsem šťastná z toho, jak mě tady lidé přivítali,“ rozplývala se Keninová, která proti Tomljanovicové nasázela 55 vítězných úderů, na druhou stranu ale také spáchala 54 nevynucených chyb. „Ta veškerá pozornost mi chyběla, stejně jako mí fanoušci. Předtím jsem si připadala, jako by na mě lidé úplně zapomněli, takže to zdejší uvítání bylo velmi příjemné,“ prohlásila ještě před dramatickým střetnutím s Tomljanovicovou.

Turnaj bude pro Keninovou pokračovat už zítra v ranních hodinách našeho času, od 5:30 bude její soupeřkou další domácí hráčka, světová jednička Ashleigh Bartyová. Ta nepatří mezi nejoblíbenější soupeřky Keninové, Američanka s ní prohrála čtyři z dosavadních šesti vzájemných střetnutí. S žádnou jinou hráčkou na okruhu Keninová neprohrála vícekrát, jen od Karolíny Plíškové utrpěla rovněž čtyři porážky.

Ten zatím nejdůležitější souboj s Bartyovou však americká tenistka ruského původu vyhrála, v roce 2020 Australanku porazila na cestě za celkovým triumfem na Australian Open v semifinále 7:6(6), 7:5.

Bartyová měla v Adelaide v 1. kole volný los a v osmifinále si pak taktéž připsala vítěznou otočku, s teprve 17letou Američankou Cori Gauffovou prohrávala 0:1 na sety a čelila brejkbolu na 2:5, nakonec však dokázala zvítězit 4:6, 7:5 a 6:1.