Vyhoštění se odkládá. Djokovičovo odvolání projedná federální soud v pondělí

- Jan Vojkůvka

Novaku Djokovičovi, který v Austrálii prožívá náročné chvíle, svitla naděje. Spolu se svými právníky se odvolal proti zrušení jeho víza a může v Austrálii setrvat až do pondělí, kdy zasedne federální soud. Ten se bude tímto odvoláním zabývat a rozhodne, zda Djokovič bude moci vstoupit do země či bude odeslán zpět do Evropy.

Pokud jste fanoušky Toma Hankse, jistě znáte jeho film s názvem Terminál. Jednalo se o příběh člověka, jenž uvízl na letišti. A byť situace byla v mnohém odlišná (nemohl nejen vstoupit na území Spojených států, ale ani odcestovat domů), Djokovičova situace se právě tomuto uvíznutí na letišti podobá.

Světová jednička totiž přicestovala do Melbourne krátce před středeční půlnocí a od toho okamžiku prožívá hodně perné chvilky. Djokovič totiž neprošel pasovou kontrolou kvůli špatnému typu víza. Jeden z členů jeho týmu totiž požádal o špatný dokument, který se neváže na zdravotní výjimku, na základě které neočkovaný Djokovič do Austrálie přicestoval.

Srb tak byl zadržen pohraniční stráží, skončil izolovaný a hlídaný policií. Dle informací nesměl komunikovat se členy svého týmu a byl mu i odebrán mobilní telefon.

Jak hodiny plynuly, problémy se kupily. Djokovičovi bylo vízum zrušeno a bylo mu nařízeno, aby ještě během čtvrtka opustil zemi. Do případu se vložil dokonce srbský prezident a z celé kauzy se stala tak trochu politická hra.

Djokovič však stále má naději, že Austrálii nebude muset opustit. Spolu se svými právníky totiž podal odvolání, které by se mělo projednat v pondělí dopoledne. Do té doby tak bude moci Srb zůstat v karanténě v letištním hotelu a vyhne se vyhoštění.

Nyní jsou jeho šance na setrvání v Austrálii a odehrání Australian Open 50 na 50. Stále mu totiž reálně hrozí, že jeho odvolání nebude úspěšné a bude muset Austrálii opustit. Nic platná by mu v tom případě nebyla ani zdravotní výjimka, kterou obdržel a na základě níž mohl do Austrálie přicestovat.

Dle spekulací tuto výjimku obdržel díky prodělání covidu v posledních šesti měsících, díky čemuž by nemusel být očkovaný a přesto mohl v Austrálii hrát. Skutečné důvody udělení výjimky jsou však stále zahaleny tajemstvím, kvůli čemuž byl jak Djokovič, tak lékařské týmy, které výjimku udělily, podrobeny tvrdé kritice australské veřejnosti a místních médií.