Nepříjemné chvíle na ATP Cupu. Basilašvili nemohl dýchat, viní z toho nedávno prodělaný covid

- Jan Vojkůvka

Dramatické chvíle zažili diváci na probíhajícím ATP Cupu v Sydney. Utkání mezi Nikolozem Basilašvilim a Stefanosem Tsitsipasem bylo na žádost týmu Gruzie přerušeno za stavu 1:4 a ke gruzínskému tenistovi přispěchal fyzioterapeut i s turnajovou lékařkou. Té se Basilašvili svěřil s tím, že má problémy s dýcháním.

Televizní záběry odhalily, že během rozmluvy s turnajovou lékařkou byl Basilašvili v obličeji nepřirozeně bledý a hodně ztěžka dýchal. To ostatně potvrdil i vlastními slovy, když už během střetnutí říkal svému týmu, že se po každém úderu nemůže pořádně nadechnout.

Lékařce navíc posléze opakovaně sdělil, že má problémy s dýcháním.

„Je to znepokojivé, řekl bych velmi znepokojivé,“ okomentoval dění na kurtu Colin Fleming v komentáři pro Stan Sport. A měl pravdu.

Basilašvili, který se chvilkami i třásl, musel v doprovodu doktorky i fyzioterapeuta opustit dvorec. Viditelně byl při odchodu otřesen a nejspíš i vystrašen svým stavem. Když se po několika minutách vrátil, Tsitsipasovi už jen podal ruku a utkání bylo předčasně ukončeno.

Basilašvili během celého ATP Cupu předváděl hodně špatné výkony. Na vině přitom může být nedávno prodělaný covid. Lékařce, která jej ošetřovala, se totiž svěřil, že krátce před turnajem tuto nemoc prodělal a po vyléčení jen pár dní trénoval.

Naštěstí, hodně nepříjemné chvíle, které Basilašvili prožíval, když se nemohl pořádně nadechnout, dopadly dobře. Nejdůležitější pro něj nyní bude, aby si odpočinul a dal se dohromady před startem Australian Open.