Djokovič v problémech! Po příletu do Melbourne nesmí vstoupit do země, hlídá jej policie

- Jan Vojkůvka

AKTUALIZOVÁNO: Situace kolem světové jedničky Novaka Djokoviče se pořádně komplikuje. Podle nejnovějších informací je srbský tenista již v Melbourne, ale nesmí opustit letiště a vstoupit do země. Na vině jsou špatná víza, která nejsou spojena s udělenou zdravotní výjimkou, jíž srbský hráč obdržel. Dle deníku Telegraf je dokonce izolovaný od svého týmu a hlídán policií.

Djokovič dorazil do Melbourne krátce před půlnocí místního času. Zhruba v 15 hodin středoevropského času, tedy v jednu hodinu ráno místního času, se začaly objevovat informace, že Srbovi prozatím nebylo povoleno vstoupit do země.

Důvodem je, že neprošel pasovou kontrolou. Ukázalo se totiž, že Djokovič má problém s vízy. Podle zveřejněných střípků v australských médiích se člen Djokovičova týmu dopustil hrubé chyby a nepožádal o víza, která jsou spojena právě s udělenou zdravotní výjimkou, kterou Srb dříve obdržel, a díky níž do Austrálie odcestoval.

Federální vláda se již dotázala vlády státu Victoria, zda podpoří Djokovičovu žádost o udělení víz pro vstup do země. To ovšem Jaala Pulfordová, ministryně sportu Victorie, odmítla.

„Federální vláda se nás dotázala, zda podpoříme žádost Novaka Djokoviče o vízum pro vstup do Austrálie. Novaku Djokovičovi nebudeme poskytovat individuální podporu při žádosti o vízum pro účast na grandslamovém Australian Open 2022,“ uvedla na sociálních sítích.

Trochu světla se vneslo i do často kritizované zdravotní výjimky, kterou srbský tenista obdržel, aby mohl hrát na Australian Open. Podle informací ji dostal na základě prodělání covidu v posledních šesti měsících. Podle Paula Sakkala, což je reportér deníku The Age, se pohraniční stráž na letišti na tuto výjimku dotazovala a Djokovičovi měla údajně sdělit, že nákaza covidem v uplynulých šesti měsících nemusí podle pohraničních zákonů australských států stačit.

V tuto chvíli je Djokovič dle jeho otce izolován na letišti a hlídán policií. Podle srbského deníku Telegraf je dokonce bez svého mobilního telefonu a nesmí komunikovat se členy svého týmu. Pokud nezíská povolení pro vstup do země, naplní se výhružky australského premiéra Scotta Morrisona o tom, že po příletu poletí dalším letadlem domů.