Kritika extrémně sílí. Djokovičovi hrozí i australský premiér

- Jan Vojkůvka

Takovou smršť si nejspíš nepředstavoval ani v nejčernějších snech. Novak Djokovič je po oznámení, že obdržel zdravotní výjimku a dorazí do Austrálie, pod palbou těžké kritiky. Rozhodnutí kritizují s určitými zábranami tenisté, bez zábran jej ovšem kritizují fanoušci, novináři, bývalí tenisté a dokonce premiér celé Austrálie. Ten dokonce pohrozil, že Srb bude muset odletět pryč ze země.

„Během volna jsem strávil fantasticky kvalitní čas se svými milovanými a dnes mířím díky výjimce k protinožcům,“ informoval na sociálních sítích Novak Djokovič. Z této zprávy měli velikou radost především jeho fanoušci, avšak také ti, kteří jsou zarytými odpůrci očkování a Djokoviče si staví na piedestal jako hrdinu, který neohnul hřbet a přesto do Melbourne smí odcestovat.

Druhý tábor to ovšem vnímá jako zradu, jako pohlavek australským občanům, kteří dva dlouhé roky žili v nejrůznějších lockdownech, nesměli navštěvovat příbuzné a bezpečnostní opatření jim tížila i prostý život. A bylo otázkou velmi krátkého časového úseku, kdy se někdo ohradí.

Deník West Australian změnil Djokovičovu přezdívku z Djokera na Jokera, celému světu známého padoucha z filmů a komiksů o Batmanovi, Jamie Murray k tomu silně pochybuje, že by on podobnou zdravotní výjimku také obdržel... Mezitím kvůli nepodstoupení očkování nebudou startovat v Melbourne Tennys Sandgren či Pierre-Hugues Herbert, naopak očkování neschváleným sputnikem nestačí Nataliji Vichljancevové k tomu, aby na Australian Open hrála...

A je toho mnohem více, co se děje, zatímco Djokovič radostně oznamuje, že je na cestě do Austrálie. Díky zdravotní výjimce, kterou anonymně posuzovaly dva nezávislé lékařské týmy.

Právě tato výjimka se stala terčem té největší kritiky. Mnozí pochybují, že se skutečně jednalo o anonymní žádost. A byť z výsledků šetření obou týmů expertů není nadšená ani členka vlády státu Victoria, Jaala Pulfordová, která rozhodnutí označila za frustrující a znepokojivé, zároveň popřela, že by se Djokovičovi dostalo zvláštního zacházení.

Dodej důkazy, vyzývá premiér
Jenže toho, že by celá procedura nemusela být zcela anonymní, se nejspíš chytil i australský premiér Scott Morrison, který srbskému hráči pohrozil, že pokud nepředloží důkazy o nutnosti udělení výjimky, poletí domů.

Důvody pro udělení výjimky jsou například zánětlivá srdeční onemocnění či jiný akutní stav. Teoreticky je ale také možné, že byl Djokovič nedávno pozitivně testován na covid-19, což by mu rovněž umožnilo odložit očkování.

„Pro Novaka Djokoviče by neměla existovat žádná speciální pravidla,“ rozzlobil se premiér ve středečním vystoupení před novináři v Canbeře. „Musí poskytnout přijatelný důkaz, že nemůže být ze zdravotních důvodů očkován. Pokud budou důkazy nedostatečné, nebude s ním zacházeno jinak než s nikým jiným a poletí příštím letadlem domů,“ dodal.

Jinými slovy, pokud australský premiér dostojí svým slovům, bude muset světová jednička prokázat, že nemůže být očkována, jinak by udělená výjimka nemusela vůbec platit.

Ostatně, aby Djokovič veřejně oznámil, na základě čeho obdržel tuto výjimku, už doporučil i Craig Tiley, šéf Australian Open. Ten přitom sám zcela rezolutně popírá, že by žádost srbského tenisty nebyla anonymní a na rozhodnutí tak podle něj jméno světové jedničky nemohlo mít žádný vliv.