Potvrzeno! Obhájce Djokovič se díky výjimce zúčastní Australian Open

- Marek Bartošík

Konec dohadům, světová jednička Novak Djokovič se přece jenom může zúčastnit nadcházejícího Australian Open (od 17. ledna)! Devítinásobný šampion turnaje obdržel lékařskou výjimku od australské vlády, v opačném případě by jako neočkovaný proti covidu nemohl na melbournském grandslamu startovat.

„Během volna jsem strávil fantasticky kvalitní čas se svými milovanými a dnes mířím díky výjimce k protinožcům,“ informoval na sociálních sítích Novak Djokovič.

Svým vyjádřením ukončil dlouho se táhnoucí debaty, jestli se zúčastní Australian Open 2022. Vítěz tří loňských grandslamů se o tom, zdali je očkovaný či nikoliv, odmítal bavit, na téma vakcinace opakovaně odkazoval jako na svou soukromou záležitost.

Ihned po oznámení prvního hráče žebříčku začala diskuse o oprávněnosti jeho startu na blížícím se turnaji velké čtyřky. Reportér New York Times Ben Rothenberg upozornil mimo jiné na to, že lékařskou výjimku od australské vlády získá takový neočkovaný jedinec, který se potýká s „akutním zdravotním stavem“. A organizátoři turnaje potvrdili, že Djokovičovu žádost schválily dva nezávislé týmy lékařských expertů.

Srbský tenista zaútočí v Melbourne na rekordní 21. grandslamový titul, jímž by v historické tabulce překonal Rogera Federera a Rafaela Nadala (oba opanovali 20 grandslamů).

Čtyřiatřicetiletý Djokovič ovládl poslední tři ročníky Australian Open, loni si ve finále poradil s Rusem Daniilem Medveděvem 7:5, 6:2 a 6:2. Celkově má na turnaji parádní bilanci 82 výher a 8 porážek (91% úspěšnost).

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Novak Djokovic (@djokernole)