WTA

Šwiateková má nového trenéra. Světovou devítku povede bývalý kouč Radwanské

- Radek Štohl

Devátá hráčka žebříčku dvouhry Iga Šwiateková má nového trenéra. Dvacetiletou tenistku nově povede Tomasz Witkorowski, který dříve trénoval bývalou světovou dvojku Agnieszku Radwanskou. Šwiateková o tom informovala na turnaji WTA v Adelaide.

„Piotr (Piotr Sierzputowski - pozn. red.) mě trénoval pět let. Cítila jsem však, že je ideální čas na další krok a možná i trochu změnu," vysvětlila Šwiateková médiím krátce před zahájením svého úvodního letošního turnaje.

Piotr Sierzputowski trénoval polskou tenistku během celé její dosavadní cesty na dospělém okruhu. Není tak divu, že krok vybrat si nového kouče nebyl zcela snadný. „Neměla jsem s tím zkušenosti. Popravdě jsem nevěděla, jak to v tomto ohledu chodí," přiznala hráčka, která ve dvouhře vyšplhala na čtvrté místo.

Teď jí bude pomáhat krajan Tomasz Witkorowski, jehož angažování si velmi pochvaluje. K důležité spolupráci chtěla trenéra z Polska. „Na někoho ze zahraničí budu pravděpodobně připravena za rok či dva. Momentálně jsem si však přála člověka, který rozumí mé situaci a který mluví stejným jazykem. Je to přeci jen o něco jednodušší," uvědomuje si Iga Šwiateková.

Polská tenistka na sebe poprvé výrazně upozornila na říjnovém French Open 2020, kde jako nenasazená tenistka bez ztráty setu získala premiérový grandslamový titul. Od té doby vyhrála dvě trofeje na okruhu WTA, loni na Roland Garros skončila ve čtvrtfinále. Její turnajovou sérii 11 zápasů a 22 setů bez porážky utnula Řekyně Maria Sakkariová.