ATP Cup: Argentina, Srbsko a Španělsko slaví první výhry! Polsko využilo Tsitsipasovy absence

- Redakce

Třetí ročník ATP Cupu odstartoval krátce po půlnoci na Nový rok a přinesl první zápasy nové sezony. V úvodní rundě týmové soutěže se prosadily týmy Argentiny a Španělska, které shodně vyhrály 3:0 na zápasy. Argentina deklasovala Gruzii, Španělsko pak hladce přehrálo Chile. V dalších zápasech se měl představit například Stefanos Tsitsipas, jenže jej dostihly zdravotní obtíže s operovaným loktem, kvůli čemuž do sobotní dvouhry proti Hubertu Hurkaczovi nenastoupil a Polsko toho dokonale využilo. Srbsko následně zdolalo Norsko v rozhodující čtyřhře.

Srbsko zdolalo Norsko v rozhodující čtyřhře
Nejdramatičtějším utkáním úvodního hracího dne byl souboj mezi Srbskem a Norskem. Srbové, ač bez světové jedničky Novaka Djokoviče, nakonec v těžkém souboji slaví první výhru na letošním ATP Cupu, když porazilo Norsko 2:1 na zápasy.

V singlech oba týmy vybojovaly jednu výhru, když napřed roli favorita splnil Filip Krajinovič proti Viktoru Durasovicovi a následně Casper Ruud porazil ve dvou sadách Dušana Lajoviče.

Za stavu 1:1 musela duel rozhodnout čtyřhra, ve které nakonec Čačič s Krajinovičovem dokázali 7:6(3), 6:3 porazit Durasovice s Ruudem a získali pro Srbsko cenné vítězství nad norským týmem.

Polsko rozhodlo už v singlech, Tsitsipas do dvouhry nenastoupil
Tenisté Polska dokázali do letošního ATP Cupu vstoupit velmi cennou výhrou nad Polskem. Rozhodli o tom už ve dvouhrách, když jim situaci usnadnil Stefanos Tsitsipas. Světová čtyřka totiž kvůli operovanému loktu nakonec vynechala utkání dvouhry s Hubertem Hurkaczem, díky čemuž Poláci dominovali.

Napřed dokázal Kamil Majchrzak porazit 6:1, 6:4 Michaila Pervolarakise a následně devátý hráč světa Hurkacz deklasoval Tsitsipasova náhradníka Aristotelise Thanose, až 1076. tenistu žebříčku, po setech 6:1, 6:2.

Následně sice Tsitsipas nastoupil do čtyřhry a zařídil spolu s Pervolarakisem zisk bodu po výhře nad Hurkaczem a Zielinskim, ale za rozhodnutého stavu už toto vítězství nic neřešilo.

Španělsko zvládlo vstup do ATP Cupu
Španělé se do Sydney, dějiště ATP Cupu, vydali bez své největší hvězdy Rafaela Nadala, ale v úvodním klání proti Chile jim jeho služby nescházely. Pablo Carreňo-Busta a Roberto Bautista zvládli své singlové zápasy ve dvou setech a rozhodli o první výhře svého týmu na letošním turnaji.

Více práce měl na dvorci Carreňo-Busta, který porazil 6:4, 7:6(4) Alejandra Tabila, až 139. hráče světa. Naopak Roberto Bautista ztratil jen tři hry a světové sedmnáctce Cristianu Garinovi dokonce uštědřil kanára. Garin je ovšem elitní antukář, kterému tvrdý povrch nesedí, což se potvrdilo i v noci na sobotu.

V závěrečné čtyřhře pak Davidovich Fokina s Martinezem připsali na španělské konto ještě třetí bod po třísetové výhře nad Barriosem a Tabilem.

Argentina dominovala
Zcela dominantní výsledkem skončil zápas mezi Argentinou a Gruzií. Favorizovaní Argentinci zvítězili 3:0 na zápasy, 6:0 na sety a dohromady ztratili jen devět gemů!

Napřed Federico Delbonis potvrdil roli superfavorita proti Aleksandremu Metrevelimu, jehož porazil jednoznačně 6:1, 6:2. Identickým skóre pak porazil rovněž Diego Schwartzman světovou dvaadvacítku Nikoloze Basilašviliho, čimž definitivně připsal vítězství na argentinskou stranu.

A výsledek 6:1, 6:2 poté vybojovali v závěrečném deblu také Gonzalez s Molteni, kteří nastoupili proti náhradníkům Purtseladzemu s Tkelemadzem.

Skupina A
Chile – Španělsko 0:3
Alejandro Tabilo (139.) – Pablo Carreňo-Busta (20.) 4:6, 6:7(4)
Cristian Garin (17.) – Roberto Bautista (19.) 0:6, 3:6
Barrios, Tabilo – Davidovich Fokina, Martinez 6:7(3), 6:4, 7:10

Srbsko – Norsko 2:1
Filip Krajinovič (42.) – Viktor Durasovic (345.) 6:2, 7:5
Dušan Lajovič (33.) – Casper Ruud (8.) 3:6, 5:7
Čačič, Krajinovič – Durasovic, Ruud 7:6(3), 6:3

Skupina D
Argentina – Gruzie 3:0
Federico Delbonis (44.) – Aleksandre Metreveli (571.) 6:1, 6:2
Diego Schwartzman (13.) – Nikoloz Basilašvili (22.) 6:1, 6:2
Gonzalez, Molteni – Purtseladze, Tkelemadze 6:1, 6:2

Řecko – Polsko 1:2
Michail Pervolarakis (399.) – Kamil Majchrzak (117.) 1:6, 4:6
Aristotelis Thanos (1076.) – Hubert Hurkacz (9.) 1:6, 2:6
Tsitsipas, Pervolarakis – Hurkacz, Zelinski 6:4, 5:7, 10:8