Rok zakončila domácím oceněním. Finalistka US Open se stala kanadskou sportovkyní roku

- Jan Vojkůvka

Devatenáctiletá Leylah Annie Fernandezová byla oceněna za velmi vydařenou sezonu. Kanadští novináři jí udělili The Bobbie Rosenfeld Award pro nejlepší kanadskou sportovkyni roku. Fernandezová se stala teprve šestou tenistkou v historii (cena se uděluje od roku 1932), která toto ocenění získala.

Před devatenáctiletou hvězdičkou se z The Bobbie Rosenfeld Award radovaly Carling Bassettová-Segusová (cenu získala v letech 1983 a 1985), Helen Kelesiová (1989, 1990), Aleksandra Wozniaková (2009), Eugenie Bouchardová (2013, 2014) a Bianca Andreescuová (2019).

Fernandezová na čele ankety vystřídala fotbalistku Christine Sinclairovou, která se z ceny radovala v minulém roce. „Jsem velmi poctěna, že mohu být ve společnosti takových sportovkyň, které toho pro jejich sporty udělaly tolik. Je mi ctí mít své jméno vedle jejich,“ uvedla mladá Kanaďanka.

Kanadská tenistka prožila podivuhodnou sezonu. Zkraje roku se jí nedařilo na turnajích vyhrát více než jeden zápas, což prolomila v druhé polovině března, kdy bez ztráty setu ovládla mexický turnaj v Monterrey. Poté ovšem znovu upadla do šedi průměru.

Až do veleúspěšného US Open se na turnajích trápila, několikrát vypadla už v kvalifikacích a pouze dvakrát prošla do osmifinále. Pak ovšem přišel grandslam v New Yorku, na němž si připsala skalpy takových hráček jako Aryny Sabalenkové, Eliny Svitolinové, Angelique Kerberové či Naomi Ósakaové. Její snovou cestu turnajem zastavila až senzačně hrající Emma Raducanuová, stejně stará Britka, která celým americkým grandslamem prošla bez ztráty setu.

Byť se objevily hlasy, že Fernandezová si ocenění nezaslouží, jelikož zazářila za celý rok jen na dvou turnajích, její pouť na US Open oslnila kanadské novináře natolik, že jí cenu pro sportovkyni roku udělili. Podle zástupců Tennis Canada, což je kanadský tenisový svaz, naopak prokázala, že může patřit k nejlepším tenistkám světa a cenu si zcela zasloužila.