Mlha okolo Djokovičova návratu se nezvedá. Nejsem politicky korektní, prohlásil Srb

- Petr Sumbal

Nejistota okolo startu Novaka Djokoviče na blížícím se Australian Open i nadále přetrvává, srbská hvězda zatím svou účast nepotvrdila ani nevyvrátila. V rozhovoru pro francouzský L’Equipe hovořila světová jednička o jiných tématech, třeba o tom, že se nepovažuje za politicky korektního nebo o tom, v čem jsou mu sympatičtí jeho rivalové Alexander Zverev a Daniil Medveděv.

Kdy se vrátí na kurty Novak Djokovič? Uvidíme světovou jedničku na Australian Open? To jsou otázky, na které momentálně nezná odpověď nikdo, možná ani samotný tenista. Ten se ostatně na tohle téma prozatím odmítá vyjadřovat, k rozhovoru pro francouzský L’Equipe, který jej zvolil nejlepším zahraničním sportovcem roku, svolil pouze pod podmínkou, že o jeho (ne)startu na Australian Open se bavit nebude.

Přesto došlo na zajímavá témata. Djokovič například popsal, jak důležitá je pro něj u sebe i u ostatních upřímnost a lidskost na kurtu i mimo něj. „Nelíbí se mi, když se někteří lidé prezentují jako dokonalí, ať už na kurtu nebo mimo něj. Takový nemůže být nikdo, a právě proto velmi uznávám Saschu (Zvereva) a Daniila (Medveděva),“ zmínil srbský tenista aktuálně své dva největší rivaly na okruhu.

„Oba jsou skvělí tenisté. Byl bych raději, kdybych s nimi v Tokiu nebo v New Yorku neprohrál, ale úplně v klidu si s nimi můžu na tohle téma zavtipkovat. A to se mi moc líbí, máme tady novou rivalitu Zverev, Djokovič, Medveděv,“ prohlásil Djokovič a pokračoval: „Daniil není úplně politicky korektní, a to samé platí i pro mě a pro Zvereva. Můžeme se bavit o tom, že jsme rebelové, ale o tom to není. Prostě chceme být pořád autentičtí a držet se našich vlastních hodnot. Chyby děláme všichni, ale jde o to, jak se k nim postavíme a jestli se poučíme. Mohu upřímně říct, že máme se Saschou a Daniilem přátelský vztah.“

Zatímco Zverev s Medveděvem se na Australian Open zcela jistě představí, žádné oficiální informace ohledně Djokovičovy účasti na lednovém grandslamu zatím známy nejsou. Zejména v srbských médiích nicméně aktuálně prosakují zvěsti, že Djokovič usiluje o výjimku, která by mu umožnila ze zdravotních důvodů hrát v Austrálii i bez povinného očkování proti koronaviru. Djokovič podle srbských médií vakcinaci dosud nepodstoupil. Zda ovšem od organizátorů devítinásobný vítěz Australian Open onu výjimku dostane, zatím není známo, údajně je to spíše nepravděpodobné.

Djokovič se včera na poslední chvíli odhlásil z týmového ATP Cupu, který se rovněž koná v Austrálii, žádné důvody ovšem neuvedl. A to nejen médiím, ani Dušan Lajovič, který Djokoviče v srbském týmu na pozici jedničky nahradil, dle svých slov netuší, co za jeho odhlášením stojí. „Bylo to (Djokovičovo odhlášení) na poslední chvíli. Je s námi stále v kontaktu, ale netuším, jestli bude hrát na Australian Open. Doufám ovšem, že ano. Určitě se to dozvíme během několika příštích dní,“ uvedl Lajovič.

Djokovičův postoj k očkování je pak tématem i pro řadu dalších tenistů, třeba řecká světová čtyřka Stefanos Tsitsipas na tiskové konferenci před zahájením ATP Cupu řekl, že „pravidla platí pro všechny a mají nějaký důvod. Pokud je někdo odmítá dodržovat, je to jeho volba. Neřeknu, jestli je to správně nebo ne, já každopádně dělám vše pro to, abych mohl v Austrálii být. Djokovič z nějakého důvodu není schopen na ATP Cupu hrát a myslím, že většina hráčů jeho rozhodnutí respektuje,“ pronesl Tsitsipas.