Domácí grandslam jako místo derniéry. Australská hvězda ukončí v Melbourne singlovou kariéru

- Jan Vojkůvka

Bývalá čtvrtá singlistka žebříčku WTA a někdejší světová jednička ve čtyřhře, Samantha Stosurová, se chystá na svůj poslední singlový turnaj v kariéře. Australská hvězda oznámila, že na Australian Open 2022, což bude její jubilejní dvacátý domácí grandslam, odehraje svůj poslední zápas ve dvouhře.

Sedmatřicetiletá Australanka, která si na domácím grandslamu zahraje už podvacáté, se k ukončení singlové kariéry rozhodla po zralé úvaze. Ve dvouhře jsou léta její slávy dávno u konce a v uplynulé sezoně si prošla obrovskou krizí. Aktuálně až 382. hráčka světa vyhrála jen jeden zápas a připsala si hned deset porážek. Negativní singlovou bilanci pak zapsala už čtvrtý rok v řadě.

„Chtěla bych obrovsky poděkovat pořadatelům, že mi dají příležitost zakončit singlovou kariéru na domácím grandslamu,“ vyjádřila vděčnost za udělení divoké karty na turnaj, na němž debutovala v roce 2002. „Znamená to pro mě strašně moc, že budu moci odehrát poslední zápas ve dvouhře před svou rodinou, přáteli a australskými fanoušky.“

Během své kariéry vystoupala až na čtvrté místo světového žebříčku a v roce 2011 dokázala vyhrát US Open. Celkově se na okruhu WTA radovala ze zisku devíti singlových trofejí. Jednou z nejčastějších soupeřek Stosurové byla Lucie Šafářová, s níž v singlu odehrála celkem 15 zápasů s bilancí 4-11.

Ač na Australian Open ukončí singlovou kariéru, raketu ještě na hřebík pověsit nechce. „Tímto ukončím první kapitolu své kariéry, nicméně plánuji po zbytek sezony hrát čtyřhru,“ ujistila.

V deblu stále patří do širší světové špičky, když se momentálně nachází na 16. místě světa. V uplynulé sezoně se sice dlouho trápila a prohrála sedm zápasů v řadě, ale druhá polovina roku se jí pro změnu vyvedla náramně.

Spolu s Číňankou Šuaj Čang dokázaly zvítězit na turnajích v Cincinnati a na US Open, díky čemuž vybojovaly postup na závěrečný Turnaj mistryň. I když byly vyřazeny v základní skupině, daly jednoznačně najevo, že se s nimi musí počítat. A jelikož se Stosurová nyní bude soustředit výhradně na debl, bude tento pár ohromně silný.