WTA

TOP 8 vzletů žebříčkem: V elitní společnosti nechybí dvě Češky

- Radek Štohl

Byl to další turbulentní rok. Na okruhu WTA se z grandslamových trofejí ve dvouhře radovaly čtyři různé tenistky, mezi nimi premiérově Barbora Krejčíková a Emma Raducanuová. Obě hráčky se navíc dostaly do TOP 8 tenistek, které se postaraly o největší žebříčkový posun sezony.

1) Emma Raducanuová (343. → 19.)
Britská tenistka se pravděpodobně stala největší senzací letošní sezony. Nejprve na sebe upozornila ve Wimbledonu, kde jako divoká karta i díky skalpu Markéty Vondroušové dokráčela až do osmifinále. Ještě větší šok zařídila na US Open, v New Yorku v roli úspěšné kvalifikantky bez ztráty setu dobyla celý turnaj.

2) Clara Tausonová (152. → 44.)
Dánský supertalent ještě do konce února objížděl turnaje nižší kategorie ITF. Na začátku března však nedávno devatenáctiletá tenistka dobyla turnaj WTA v Lyonu, zvítězila také v Chicagu a Lucemburku. Na větší úspěch na grandslamu však stále čeká, maximem je druhé kolo.

3) Viktorija Golubicová (137. → 43.)
Zkušená Švýcarka podobně jako Tausonová sezonu nejprve začínala na ITF, v Lyonu a Monterrey z kvalifikace došla až do finále. Předvedla se rovněž na trávě. Po čtvrtfinále v Eastbourne postoupila mezi osm nejlepších tenistek také ve Wimbledonu, kde podlehla Karolíně Plíškové.

4) Ljudmila Samsonovová (127. → 39.)
Uplynulý měsíc třiadvacetiletá Ruska na sebe upoutala postupem do třetího kola v Miami, do hlavní soutěže se přitom dostala jako kvalifikantka. Skvělé výsledky ukazovala od června, kdy po skalpech Keysové, Azarenkové či Bencicové dobyla Berlín, ve Wimbledonu uhrála osmifinále. Do semifinále se dostala v Lucemburku a Courmayeuru.

5) Tereza Martincová (120 → 48.)
První česká radost v tomto žebříčku. Sedmadvacetiletá tenistka postoupila do osmifinále v Lyonu či Dubaji. Na čtvrtfinále dosáhla na travnatých turnajích v Nottinghamu a Birminghamu, ve Wimbledonu skončila ve třetím kole na raketě Karolíny Plíškové. Na domácím Livesport Prague Open postoupila až do finále, v Ostravě mezi osm nejlepších hráček turnaje.

6) Leylah Fernandezová (88. → 24.)
Devatenáctiletá Kanaďanka ve druhé polovině března zvítězila v mexickém Monterrey, až do začátku US Open se výsledkově trápila. Díky vydařenému turnaji v New Yorku a vítězstvích nad Ósakaovou, Kerberovou, Svitolinovou nebo Sabalenkovou dokráčela až do boje o titul.

7) Paula Badosaová (70. → 8.)
Španělská tenistka většinu sezony předváděla konstantní výkony. Osmkrát postoupila do čtvrtfinále, šestkrát se představila v semifinále. K titulu v Bělehradu přidala čtvrtfinále na French Open a osmifinále ve Wimbledonu. Na závěr sezony triumfovala v Indian Wells, na Turnaji mistryň došla do semifinále.

8) Barbora Krejčíková (65. → 5.)
Druhá česká zástupkyně zažila větší úspěchy než Tereza Martincová. Už na březnovém turnaji v Dubaji chyběla Barboře Krejčíková jedna výhra od titulu, na který dosáhla ve Štrasburku. Skvělou jízdu potvrdila na French Open, kde díky trofeji dosáhla na dvanáct výher v řadě. Ve Wimbledonu v osmifinále nenašla recept na Ashleigh Bartyovou, třetí titul sezony slavila na Livesport Prague Open. Na US Open postoupila mezi osmičku nejlepších. Závěrečný Turnaj mistryň jí nevyšel dle představ.