Berdych: Murrayho žene láska ke sportu. Djokovič bude zranitelnější

- Marek Bartošík

Tomáš Berdych se na nedávném exhibičním turnaji ATP Champions Tour v londýnské Royal Albert Hall vyjádřil spolu s několika dalšími účastníky k zajímavým tématům, která aktuálně rezonují ve světě tenisu. Šestatřicetiletý Berdych mimo jiné zodpověděl otázky na své někdejší rivaly Brita Andyho Murrayho a Srba Novaka Djokoviče. Zatímco u Murrayho vyzdvihl lásku ke sportu, u Djokoviče zmínil možný útlum jeho dominance.

Může ještě Andy Murray zazářit na grandslamovém turnaji? A bude Novak Djokovič, který letos opanoval hned tři akce velké čtyřky (Australian Open, Roland Garros, Wimbledon), i příští rok dominovat na nejvýznamnějších turnajích světa?

Na nelehké dotazy britské stanice Sky Sports zareagoval také bývalý čtvrtý hráč žebříčku ATP Tomáš Berdych.

„(Andy Murray) ví, že aktuálně nemůže pomýšlet na grandslamový titul. Zároveň u něj nehrají roli peníze, takže ho motivuje čistá láska ke sportu,“ uvedl Berdych o aktuálně 134. tenistovi světového pořadí.

„Pokud cítí, že úroveň, na níž se právě nachází, je pro něj dostatečná, proč by nemohl hrát? Pravděpodobně bych sám hrál, kdybych neměl neřešitelné potíže s kyčlí a v bederní oblasti,“ řekl Berdych, který ukončil kariéru po US Open 2019.

Čtyřiatřicetiletý Murray se naposledy probojoval do druhého týdnu grandslamu (tedy do osmifinále) na Wimbledonu 2017, poté absolvoval dvě operace kyčle. Ze svých šesti posledních účastí na grandslamech zapsal pouze jediný postup do třetího kola (na letošním Wimbledonu).

Dvojnásobný daviscupový šampion Berdych poskytl také zajímavý vhled do situace světové jedničky Novaka Djokoviče, jenž od léta 2018 opět kraluje mužskému okruhu. „Příští rok pro něj bude určitě náročnější. Neříkám, že nemá šanci vyhrát grandslam. Stále má velmi dobrou šanci, ale podle mého názoru se bude muset vyhnout náročným pětisetovým zápasům, které by ho mohly vyčerpat,“ zamyslel se Berdych.

„Byl tak silný, nic ho nemohlo zlomit, a proto dominoval. Nicméně myslím, že už je o něco zranitelnější. Další sezóna bude velmi zajímavá. Myslím, že má šanci vyhrát příští rok aspoň jeden grandslam,“ doplnil na adresu čtyřiatřicetiletého Srba jeho bývalý soupeř Berdych.

Djokovič nyní drží společně s Rogerem Federerem a Rafaelem Nadalem rekord v počtu grandslamových trofejí mezi muži (všichni jich mají dvacet), Murray dosud ovládl tři podniky velké čtyřky (US Open 2012, Wimbledon 2013 a 2016).

Berdych má s Djokovičem i Murraym bohatou zápasovou historii. Zatímco se srbskou hvězdou nastřádal výrazně negativní vzájemnou bilanci 3:25, proti zarputilému Britovi opanoval šest ze sedmnácti soubojů.