Djokovič se příští rok stane nejlepším tenistou historie, domnívá se Štěpánek

- Marek Bartošík

Jedna z hlavních otázek pro nadcházející sezónu zní, zdali a případně jak se změní žebříček v počtu grandslamových titulů na mužském okruhu. Na vrcholu pořadí aktuálně figuruje trio Novak Djokovič, Rafael Nadal, Roger Federer s dvaceti grandslamovými vavříny. A jak bude situace vypadat za rok? Dvojnásobný daviscupový šampion Radek Štěpánek, který je někdejším trenérem Djokoviče, věří v závodě hvězd právě svému srbskému kamarádovi.

Od konce listopadu 2017 do začátku dubna 2018 působil Radek Štěpánek jako trenér v týmu Novaka Djokoviče. Oba se navíc znají dlouhá léta, vždyť na elitním okruhu spolu odehráli čtrnáct bitev (Djokovič ovládl třináct z nich).

Třiačtyřicetiletý Štěpánek se nyní vyjádřil na adresu o devět let mladšího Djokoviče pro srbský sportovní web Sportklub, přičemž hovořil o jejich dřívější spolupráci a také o vyhlídkách do budoucna.

„Bylo to zajímavé, protože zažíval náročné období kvůli zranění lokte,“ zavzpomínal na česko-srbskou kooperaci Štěpánek. „Na žádném turnaji nebyl zdravý, vždy jsme museli dělat kompromisy. Pak najednou podstoupil operaci a začal hrát příliš brzy, aniž by dokončil rehabilitaci,“ přiznal bývalý osmý tenista žebříčku ATP.

Posléze se ale Djokovič uzdravil a začal sbírat jeden grandslamový titul za druhým. Od poloviny roku 2018 až dosud získal osm ze čtrnácti možných trofejí, ve dvou dalších případech si zahrál finále.

„Jsem moc rád, že překonal potíže a že hraje bez bolesti. Je neuvěřitelné, co dokázal. Chce se stát nejlepším hráčem historie a já myslím, že se mu to příští rok povede. Grandslamový rekord chce jen pro sebe,“ doplnil Štěpánek.

Světová jednička Djokovič má ve srovnání se svými stávající „spolurekordmany“ Nadalem a Federerem skutečně nejlepší výchozí pozici: je zdravý a ve formě, kromě toho může reálně vyhrát kterýkoliv grandslam v libovolných podmínkách. Zatím ale stále není jisté, jestli se objeví na Australian Open 2022, kde by účastníci měli být očkovaní (Djokovič tuto informaci drží v tajnosti).