Bez ztráty setu pro premiérový titul! Palán ovládl akci ITF v Dauhá

- Jan Vojkůvka

Český tenista Dominik Palán vybojoval na turnaji ITF premiérový profesionální titul v kariéře. V zisk trofeje přetavil hned svůj první finálový zápas, v němž v neděli porazil nizozemského kvalifikanta Sidaneho Pontjodikroma 7:6(1), 6:3.

Jednadvacetiletému Palánovi se v Dauhá velmi daří. Na tamní kurty se vydal už minulý týden a vybojoval postup do prvního semifinále v sezoně, v němž nestačil až na favorizovaného Inda Mukunda.

Tento týden však Palán už svého přemožitele nenašel a dosáhl největšího úspěchu dosavadní profesionální kariéry. Pro premiérový titul si navíc došel bez ztráty setu, když v poměru 2:0 porazil Rusa Marata Šaripova, Itala Lorenza Rottoliho, Syřana Kareema Al Allafa, svého krajana Martina Krumicha a ve finále i Nizozemce Sidaneho Pontjodikroma.

I Pontjodikromo se přitom nacházel v Dauhá ve výtečné formě. Do hlavní soutěže se musel prodrat skrz kvalifikaci a zvládl celkem sedm zápasů bez ztráty setu. V semifinále si navíc vyšlápl na nasazenou dvojku Švéda Madarase. Ve finále však byl lepším mužem na kurtu Palán.

V prvním setu přitom český hráč prohrával 3:5 a čelil ztrátě úvodního dějství. V klíčový moment ale na soupeře zatlačil, srovnal na 5:5 a následně si vynutil tiebreak, v němž Nizozemce deklasoval 7:1.

Ve druhém setu už byl Palán na servisu takřka bezchybný. Pontjodikromovi nenabídl ani jeden brejkbol, sám vybojoval klíčový brejk ve čtvrté hře a duel posléze úspěšně doservíroval.

Pro Palána se jedná o velký milník v kariéře. Povedlo se mu získat první profesionální titul, který by jej měl dostat zkraje roku 2022 na hranici osmé světové stovky. Naposledy se z turnajového titulu radoval ještě jako junior, kdy v letech 2017 a 2018 získal čtyři deblové trofeje.