Nepříjemnost po příletu. Shapovalov byl v Sydney pozitivně testován na covid

- Jan Vojkůvka

Přílet do Austrálie přinesl bývalé světové desítce Denisu Shapovalovovi nejhorší možný scénář. Místo tréninku na první turnaj sezony, kterým měl být v jeho případě ATP Cup, skončil Kanaďan v karanténě. Důvodem je pozitivní test na covid-19, který mu byl proveden na letišti v Sydney.

Dvaadvacetiletý Shapovalov je jedním z prvních hráčů, kteří se již dostavili do Austrálie. Důvodem k brzkému příletu je účast na týmovém ATP Cupu, jenž startuje už 1. ledna. Jenže Shapovalov se pravděpodobně na úvodním turnaji sezony nepředstaví.

Kanadský tenista byl totiž po příletu do Sydney pozitivně testován na covid-19. Byť Shapovalov před odletem do Austrálie podstoupil test, který byl negativní (před nástupem do letadla nesměl být test starší než 72 hodin), na letišti v Sydney už byl jeho test pozitivní. V karanténě by podle nařízení australských úřadů měli pozitivně testovaní setrvat 10 dní.

„Chtěl bych vám oznámit, že po mém příletu do Sydney jsem byl pozitivně testován na COVID,“ napsal Shapovalov na svém Twitteru. „Dodržuji veškeré bezpečnostní protokoly včetně izolace a kontaktuji všechny, s kterými jsem byl ve vědomém kontaktu. Mám mírné příznaky,“ podotkl.

Shapovalov je už čtvrtým tenistou, který se zúčastnil exhibičního turnaje v Abú Zabí a byl pozitivně testován na přítomnost covidu v těle. Před Kanaďanem měli pozitivní test i Rafael Nadal, Belinda Bencicová a Ons Džabúrová.

Podle pravidel musí každý sportovec, který do Austrálie přicestuje, být nejen očkovaný, ale musí také podstoupit na letišti test a dokud není známý výsledek, musí nastoupit do izolace. A Shapovalov v této izolaci musí kvůli pozitivnímu testu také prozatím zůstat.