Zlatý kanár: Dominantní Krejčíková slaví hned čtyřikrát! Hráčem roku je Lehečka

- Marek Bartošík

Barbora Krejčíková zcela ovládla prestižní anketu OKsystem Zlatý kanár 2021. Šestadvacetiletá tenistka, jež letos triumfovala na Roland Garros ve dvouhře i ve čtyřhře, opanovala kategorie hráčka roku i postup na žebříčku WTA, stala se absolutní vítězkou ankety a spolu s parťačkou Kateřinou Siniakovou navíc slaví i v kategorii deblový pár roku. Nejlepším hráčem za letošek je Jiří Lehečka.

Málokoho patrně překvapila dominance světové pětky Barbory Krejčíkové ve 29. ročníku populární ankety Zlatý kanár. Tenistka z Ivančic letos opakovaně zářila ve všech disciplínách, kromě titulů z Roland Garros získala i vavřín ze smíšené čtyřhry na Australian Open. V singlu letos nasbírala celkem tři trofeje, v deblu po boku Kateřiny Siniakové dokonce pět (včetně zlata z tokijské olympiády).

Druhou dominantní osobností letošního ročníku ankety je dvacetiletý Jiří Lehečka, jenž ovládl kategorie tenista roku a postup na žebříčku ATP. Zástupce prostějovského tenisového klubu zapsal v kalendářním roce celkem pět challengerových titulů (dva v singlu a tři v deblu), v žebříčku dvouhry vyskočil z 354. na aktuální 141. příčku.

Talentem roku mezi chlapci je šestnáctiletý Jakub Menšík, který nyní okupuje 11. místo v juniorském žebříčku ITF. Mezi dívkami slaví čtrnáctiletá Brenda Fruhvirtová, jež se navíc dočkala spolu s Nikolou Bartůňkovou, Sárou Bejlek a trenérem Davidem Škochem úspěchu i v kategorii tým roku za triumf na juniorském Poháru Billie Jean Kingové v turecké Antalyi.

V anketě hlasovalo celkem 179 osobností, funkcionářů, trenérů, novinářů a sponzorů. Trofeje pro vítěze pocházejí už po třiadvacáté z dílny skláře Zdeňka Kunsta ze Světlé nad Sázavou.

Přehled oceněných v anketě Zlatý kanár 2021:

Zlatý kanár: Barbora Krejčíková
Nejlepší český hráč: Jiří Lehečka
Nejlepší česká hráčka: Barbora Krejčíková
Postup na žebříčku ATP: Jiří Lehečka
Postup na žebříčku WTA: Barbora Krejčíková
Talent roku, chlapci: Jakub Menšík
Talent roku, dívky: Brenda Fruhvirtová
Deblový pár roku: Barbora Krejčíková, Kateřina Siniaková
Tým roku: Junior Billie Jean King Cup, mistryně světa do 16 let (Nikola Bartůňková, Sára Bejlek, Brenda Fruhvirtová, kapitán David Škoch)
Nejlepší tenista na vozíčku: Michal Stefanu
Cena prezidenta ČTS: Jaroslav Tačner, první viceprezident ČTS, in memoriam