Rázný vstup na okruh! Nikdo nečekal, že budu mít takovou sezónu, netají Sára Bejlek

- Marek Bartošík

Tenisový ročník 2021 nabídl řadu úspěchů českých tenistů a tenistek, mimo jiné se také výrazně dařilo mladým nadějím. Jednou z nejúspěšnějších teenagerek letos byla teprve patnáctiletá Sára Bejlek, jež se dočkala nejen premiérové trofeje na ženském okruhu, ale i řady kvalitních výsledků na juniorských akcích ITF.

Sára Bejlek se sice prezentuje spíše opatrnějším herním stylem, na profesionální tour však vtrhla jako uragán. Talentovaná Češka začala v červnu nastupovat na ženských turnajích ITF, kde se jí vedlo skvěle. Hned na prvních dvou základních podnicích s dotací 15 tisíc dolarů v Antalyi dokráčela do čtvrtfinále, posléze dokonce opanovala 60tisícovou akci v Olomouci!

„Nikdo nečekal, že budu mít takovou sezónu, jakou jsem měla,“ přiznala v rozhovoru pro Tenisový svět aktuálně 383. tenistka rankingu WTA. „Tahle sezóna mi určitě hodně zvedla sebevědomí, kterého jsem na začátku roku tolik neměla.“

Do konce sezóny Bejlek přidala ještě čtvrtfinále na dvou dalších turnajích s dotací 60 tisíc dolarů v Přerově a Praze. Rok pak zakončila stylově výhrami na MONETA Tenisové extralize nad Rebeccou Šramkovou a Barborou Palicovou, čímž pomohla Prostějovu k celkovému prvenství. Není bez zajímavosti, že proti Palicové otočila nepříznivý stav 3:6 a 1:4!

„Na začátku jsem byla hodně nervózní, ale za stavu 1:4 ve druhém setu jsem se uvolnila a řekla jsem si, že s ní určitě nebudu hrát přestřelky jako předtím, což se mi povedlo,“ pochvalovala si bezprostředně po výhře nad Palicovou šikovná levoruká tenistka.

Bejlek zářila i na juniorském okruhu ITF, kde letos ukořistila jeden singlový a hned šest deblových titulů. Na Wimbledonu si připsala svůj grandslamový debut, přičemž postoupila do druhého kola. V kombinovaném žebříčku jí nyní patří 58. příčka, po „odchodu“ tenistek ročníku 2003 mezi dospělé se Bejlek navíc posune o přibližně 15 míst vzhůru.

Ve výčtu jejích letošních úspěchů se vyjímá říjnový triumf na juniorském Poháru Billie Jean Kingové v Antalyi, kde reprezentovala Českou republiku spolu s Nikolou Bartůňkovou a Brendou Fruhvirtovou. Bejlek v Turecku ovládla všechny čtyři své singlové zápasy včetně toho finálového proti Japonsku.

Letošek znamenal pro usměvavou bojovnici mimořádný pokrok v kariéře. A doslova za rohem už je tenisový ročník 2022, který by mohla Bejlek zahájit na juniorce Australian Open.

„Přemýšlíme, ale vypadá to, že tam nepoletíme, protože bych se chtěla více soustředit na ženské turnaje. Cílem do další sezóny je určitě dostat se do kvalifikace grandslamu dospělých a zkusit udělat pořádný výsledek na juniorském grandslamu,“ sebevědomě doplnila Bejlek.


Galerie