Pcheng Šuaj popírá svá obvinění, pochyby WTA přetrvávají

- Filip Lefenda

Kauza okolo „zmizení“ čínské tenisové hvězdy Pcheng Šuaj nabírá dalších rozměrů. Bývalá světová jednička ve čtyřhře, jež se v minulosti měla stát obětí sexuálního zneužívání ze strany čínského vicepremiéra Čang Kao-lima, na videu svá dřívější slova popřela.

„Musím zdůraznit důležitou věc. Nikdy jsem neřekla ani nenapsala, že mě někdo sexuálně napadl,“ sdělila ve videohovoru, s nímž přišel singapurský portál Lianhe Zaobao. Svůj příspěvek na sociálních sítích z 2. listopadu označila za nedorozumění.

Obavy o pětatřicetiletou Číňanku panovaly více než měsíc poté, co hvězda na internetu obvinila ze sexuálního obtěžování významného komunistického politika. Její příspěvek byl po chvíli odstraněn a s hráčkou nebylo možné dlouhou dobu navázat kontakt. Po tlaku zahraničních médií a organizací bylo státem zveřejněno několik pochybných videí.

Ženská tenisová asociace zareagovala pozastavením konání všech svých tenisových akcí na území nejlidnatější země světa i jí kontrolovaného Hongkongu. „Máme vážné pochybnosti o tom, že je volná a v bezpečí,“ zdůvodnil zkraje prosince rozhodnutí šéf WTA Steve Simon, a to navzdory tomu, že měla hráčka dvakrát telefonovat s předsedou Mezinárodního olympijského výboru Thomasem Bachem.

A v podobném duchu se nese i poslední vyjádření, které je reakcí na hráččina nedávná slova. „Ani toto vystoupení nerozptýlí naše obavy o její blaho a možnost komunikovat bez cenzury či nátlaku,“ uvedla WTA. Ta i nadále volá po spravedlivém vyšetření obvinění.