Po dlouhém zranění se chce vrátit do tempa. Už dokážu hrát bez bolesti, těší Vrbenského

- Jan Vojkůvka, Marek Bartošík

Jednadvacetiletý Michael Vrbenský za sebou nemá zrovna nejúspěšnější sezonu kariéry. Když už to vypadalo, že se dostává do formy a na konci srpna došel do čtvrtfinále ve Varšavě, začalo jej omezovat nepříjemné zranění. Kvůli němu nakonec musel předčasně ukončit probíhající sezonu a vrátil se až během Moneta Tenisové extraligy 2021.

Zranění se naplno projevilo ve druhé polovině září. V portugalské Braze zvládl zápas s Nizozemcem Igorem Sijslingem, kterého suverénně přehrál 6:1, 6:4, ale osmifinále musel už po prvním setu skrečovat... A následovala více než dvouměsíční pauza.

„Nastupoval jsem s bolestí mezižeberního svalu a hrál jsem pod práškama. První kolo jsem vyhrál, zkusil jsem nastoupit i do druhého zápasu, ale po odehrání jednoho setu to dál nešlo,“ odhalil v rozhovoru pro Tenisový svět Vrbenský důvod své dlouhodobé absence. „Sval jsem měl natržený. Byla tam ruptura tři milimetry a to mě zbrzdilo ke konci sezony. Více než dva měsíce jsem nehrál.“

Během pauzy toho příliš dělat nemohl. K tréninku se vrátil až v listopadu. „Úplně bez tenisu jsem byl měsíc a něco. Odpočíval jsem, protože toto zranění se hojí pouze klidem a nedalo se s tím nic dělat. Docházel jsem na nějaké lasery a musel jsem být trpělivý, než to sroste. Ale teď už je to v pohodě.“

První soutěžní zápas od Bragy absolvoval až během letošní extraligy. V semifinálové skupině prohrál oba své singlové zápasy a ani ve finále proti Zdeňkovi Kolářovi neuspěl. Bylo patrné, že mu chybí zápasové tempo, ke kterému by mu ovšem právě vystoupení v domácí lize mohlo výrazně pomoci.

„První set (proti Kolářovi) nebyl vůbec dobrý, nehrál jsem ani to, co jsme si s trenérem řekli. Druhý set už byl lepší, ale bohužel za stavu 4:3 jsem si prohrál servis. Pak už Zdenda zahrál dobře,“ hodnotil porážku 0:6, 4:6. „Ale jsem rád, že jsem odehrál další kvalitní zápas s kvalitním soupeřem. Pro mě je to jedině dobře.“

Kromě ztráty herní praxe potkal Vrbenského i propad žebříčkem. Místo boje o návrat do třetí stovky světa klesl na aktuální 372. příčku. Čeká jej tedy těžká úloha, aby co nejdříve vybojoval posun a neměl problémy s přihlašováním na challengery, na nichž potřebuje sbírat tolik důležité body.

„Pozitivní je, že už dokážu hrát bez bolesti a jsem stoprocentně fit. Ale je znát, že jsem víc než dva měsíce nehrál zápas. Pomalu se do toho dostávám a snažím se připravit na příští sezonu, kterou začnu v lednu,“ odhalil Vrbenský.

Do akce se opět vrátí na challengeru v italském Forli, kde si určitě zahraje první turnaj od 3. ledna, v němž naskočí do kvalifikace. Rád by se dostal i do dalších dvou tamních challengerů, které budou následovat od 10. a 17. ledna, ale kvůli propadu žebříčkem prozatím netuší, jestli se vejde mezi účastníky těchto turnajů.