Šestice tenistů usvědčena z korupce, padl i doživotní trest

- Filip Lefenda

Jednotka pro bezúhonnost tenisu (ITIA) znovu rozdávala tresty. Z korupce a ovlivňování výsledků zápasů usvědčila hned šest hráčů z Maroka. Na svém webu o tom informovala v úterý.

Nejvyšší trest obdržel Ajúb Čakrúní. Třicetiletý Maročan, jenž to v žebříčku ATP nejvýše dotáhl na 1098. místo, stihl v letošním roce odehrát na okruhu ITF jediné utkání. A další už jistojistě nepřidá – vedle pokuty deseti tisíc amerických dolarů (přibližně 223 tisíc korun) vyfasoval i doživotní sportovní distanc.

Další tenisté musí zaplatit pokutu pět tisíc dolarů (zhruba 111 500 korun). Jedenáct let bude bez tenisu někdejší daviscupový reprezentant Amine Ahouda (na snímku, nejvýše 668. příčka na žebříčku ATP), o rok kratším zákazem byl potrestán Anas Čakrúní (bez zápisu na žebříčku). Devítileté tresty byly vyměřeny Mohamedu Chalílovi (-), Soufianému El Mesbahímu (1465.) a Jassiru Kilánímu (1317.).

Všichni jmenovaní se měli podle ITIA dopustit celé řady přestupků, především pak přijímání (a neoznámení) úplatků a následné manipulace s výsledky zápasů. Všem byla předběžně pozastavena činnost už od 13. července letošního roku.