Vítej u nás, kamaráde! Nadal posílil trenérský tým o parťáka z olympiády

- Marek Bartošík

Rafael Nadal vstoupí do nové sezóny s početnějším trenérským týmem. K dosavadní dvojici Francisco Roig, Carlos Moyá přibude další Španěl Marc López, tedy někdejší světová trojka ve čtyřhře a zároveň velký kamarád dvacetinásobného grandslamového šampiona. Devětatřicetiletý López je formálně stále aktivním tenistou, letos však v deblu uspěl pouze v jediném z třinácti utkání.

Pro oba to byl jeden z nejzářivějších momentů kariéry. Na olympiádě v Riu 2016 se Rafael Nadal a Marc López probili našlapaným deblovým pavoukem až ke zlaté olympijské medaili. Zatímco Nadal navázal na singlový triumf z Pekingu 2008, López navázal na několik měsíců starý úspěch, když získal v téže sezóně grandslamový titul na Roland Garros po boku jmenovce Feliciana Lópeze.

Nadal a López se znají dlouhá léta, na elitním okruhu spolu opakovaně nastupovali do čtyřhry. Na kontě mají kromě olympijského vavřínu ještě tituly z Dauhá (2009, 2011) a Indian Wells (2010, 2012). Naposledy spojili síly v daviscupovém střetnutí s Indy před pěti lety, kdy porazili dvojici Saketh Myneni, Leander Paes 3:1 na sety.

Prvním testem spolupráce mezi pětatřicetiletým hráčem Nadalem a o čtyři roky starším trenérem Lópezem by měl být exhibiční podnik v Abú Zabí (16.–18. prosince). Jestliže Nadal zasáhne do akce, bude se jednat o jeho první zápas od srpnového Washingtonu, po němž se už na dvorcích kvůli chronickému zranění levého chodidla neobjevil.

Aktuálně šestý hráč světa se má posléze představit na turnaji kategorie ATP 250 v Melbourne (3.–9. ledna), který mu poslouží jako generálka před grandslamovým Australian Open (od 17. ledna).