Česko uspělo v přáteláku proti Polsku. Cestu za výhrou řídily Siniaková s Martincovou

- Marek Bartošík

Ještě před vypuknutím MONETA Tenisové extraligy se v termínu 10. a 11. prosince uskutečnilo v polském městě Zielona Góra přátelské mezistátní utkání mezi domácími tenisty a Českou republikou. Souboj dvou sousedních zemí se konal ku příležitosti stého výročí založení Polského tenisového svazu. Úspěšnější byl český tým, který zvítězil 4:2 na zápasy.

Podobně jako loni zkraje července změřila česká tenisová reprezentace v přátelském zápase síly se sousedním státem. Zatímco tehdy zápolili Jiří Veselý či Tereza Martincová proti Slovákům, tentokrát byli jejich protivníky Poláci.

Ve dvoudenním střetnutí se nakonec radovali čeští zástupci, kteří zvítězili poměrem 4:2. Na západě Polska se dařilo Kateřině Siniakové, jež nejprve v pátek porazila Katarzynu Kawaovou a posléze v sobotu dominovala po boku Terezy Martincové ve čtyřhře proti dvojici Katarzyna Kawaová, Alicja Rosolská.

Ve svém singlovém duelu uspěla také Martincová, když v sobotu přemohla Magdalenu Frechovou. Jeden bod na české konto přidal Jiří Veselý, jenž si poradil s Kamilem Majchrzakem.

Za Poláky bodovali debloví specialisté Szymon Walków a Jan Zielinski, kteří udolali pár Jiří Lehečka, Jiří Veselý. Překvapivě se radoval i navrátilec Jerzy Janowicz. Semifinalista Wimbledonu 2013 a někdejší 14. hráč žebříčku ATP, jenž se na okruhu naposledy představil loni v březnu, vydřel v sobotu výhru nad Jiřím Lehečkou. Ani jeho heroický výkon ale českou převahu nezastavil.

V české reprezentaci figurovali kromě zmíněných hráčů ještě Vojtěch Petr a Linda Nosková, pozice kapitánů zaujali Daniel Vacek a Tomáš Krupa.

Polsko – Česká republika 2:4
Páteční program
Kamil Majchrzak (116.) – Jiří Veselý (83.) 3:6, 6:4, 5:10
Katarzyna Kawaová (155.) – Kateřina Siniaková (49.) 4:6, 4:6
Walków, Zielinski – Lehečka, Veselý 6:7(5), 7:6(5), 12:10

Sobotní program
Magdalena Frechová (107.) – Tereza Martincová (48.) 4:6, 6:4, 8:10
Jerzy Janowicz (505.) – Jiří Lehečka (141.) 3:6, 6:3, 10:8
Kawaová, Rosolská – Martincová, Siniaková 1:6, 2:6