MONETA Tenisová extraliga: Sparta ve šlágru deklasovala I.ČLTK, Prostějov zdolal Přerov

- Redakce

Tenisté pražské Sparty vykročili za obhajobou extraligového titulu suverénním vítězstvím ve svém úvodním utkání. V pikantním pražském derby porazili I.ČLTK 5:2, přičemž o své výhře rozhodli už po dvouhrách. V souběžně hraném utkání v Prostějově dokázal domácí Agrofert ve vyrovnaném souboji přehrát PRECHEZU Přerov.

Sparta šla do utkání proti I.ČLTK v pozici mírného favorita, ačkoliv například v ženské části týmu nemá natolik kvalitní soupisku. Jenže I.ČLTK tohoto faktu nevyužilo a duel se Spartou se mu nepodařilo ani trochu zdramatizovat.

TK Sparta Praha už po prvních dvou singlech vybojovala vedení 2:0 a svůj náskok postupně navyšovala. Jedna z klíčových výher se zrodila v souboji Viktórie Kužmové s Terezou Martincovou. Slovenská tenistka ve službách Sparty totiž porazila favorizovanou Češku 6:4, 7:5 a dokonale odpověděla na první bod týmu I.ČLTK, který vybojoval jen o pár desítek minut předtím Andrew Paulson.

V závěrečných dvou singlech pak uspěli Tomáš Macháč s Lukášem Rosolem a rozhodli o jasném vítězství Sparty. Za stavu 5:1 pak kosmeticky upravili skóre v deblu Barnat s Pavláskem.

Sparta tak vykročila suverénně za postupem do finále, což bude chtít potvrdit v duelu s RPM Prahou. K tomuto duelu dojde ve středu. V úterý se RPM Praha utká s dnes poraženými tenisty z I.ČLTK.

Prostějov musel otáčet
V souběžně hraném utkání v Prostějově se naopak rozhodovalo o vítězství až v závěrečných čtyřhrách. Domácí Agrofert nakonec porazil PRECHEZU Přerov 6:3.

Přerov vlétl do souboje s Prostějovem sebevědomě a Linda Nosková s Pavlem Nejedlým poslali svůj tým do vedení 2:0. Prostějovu se ale následně povedlo vyhrát zbývající čtyři singly a skóre zápasu otočil. Body pro svůj tým po dvousetových výhrách vybojovali Sára Bejlek, Jiří Lehečka, Jiří Veselý a Zdeněk Kolář.

Za stavu 4:2 pro Prostějov se začaly hrát debly. Marková s Noskovou zvládly duel proti Bejlek se Siskovou a snížily ztrátu na rozdíl jediného bodu. Rozjet se tak musely i další dvě mužské čtyřhry, v nichž Přerov hrál o senzaci, kterou ale nakonec nedotáhnul.

Vítězný bod pro Agrofert vybojovali Veselý se Zelenayem, kteří porazili 6:4, 6:4 Kovalíka s Michnevem. Šestý bod pak získali Kolář s Lehečkou, kteří přehráli Griekspoora s Lackem.

V úterý budou v Prostějově hrát hráči Přerova o naději v utkání s LTC Pardubicemi. Stejného soupeře pak vyzve Prostějov ve středu v závěrečném souboji semifinálových skupin.

Podrobnosti o MONETA Tenisové extralize se dočtete zde.
Kompletní předběžné soupisky všech týmů naleznete zde.
Živé přenosy a průběžné skóre zápasů můžete sledovat zde.

Praha

TK Sparta Praha – I.ČLTK Praha 6:2

Patrik Rikl – Robin Staněk 6:4, 7:6
Barbora Palicová – Nikola Bartůňková 6:4, 4:6, 7:5
Michael Vrbenský – Andrew Paulson 2:6, 4:6
Viktória Kužmová (SVK) – Tereza Martincová 6:4, 7:5
Lukáš Rosol – Jan Šátral 6:4, 6:4
Tomáš Macháč – Norbert Gombos (SVK) 6:1, 6:0
Kužmová, Havlíčková – Bartůňková, Vondroušová bez boje
Rikl, Krumich – Barnat, Pavlásek 3:6, 5:7

Prostějov

TK Agrofert Prostějov – TK PRECHEZA Přerov 6:3

Vít Kopřiva – Pavel Nejedlý 6:3, 2:6, 4:6
Linda Klimovičová – Linda Nosková 4:6, 0:6
Sára Bejlek – Rebecca Šramková (SVK) 6:3, 7:6
Zdeněk Kolář – Lukáš Lacko (SVK) 6:3, 7:5
Jiří Lehečka – Jozef Kovalík (SVK) 7:6, 7:5
Jiří Veselý – Tallon Griekspoor (NED) 7:6, 6:2
Bejlek, Sisková – Marková, Nosková 6:3, 4:6, 2:10
Veselý, Zelenay – Kovalík, Michnev 6:4, 6:4
Kolář, Lehečka – Griekspoor, Lacko 6:3, 5:2 skreč Griekspoor, Lacko