Karen Krantzcke Award: Česká nadvláda po osmi letech skončila

- Jan Vojkůvka

Dlouhých osm let dominovaly ocenění Karen Krantzckeové jen české tenistky. V roce 2021 však tuto cenu popularity obdržela odcházející Španělka Carla Suarezová Navarrová, která se letos stihla vrátit na kurty po vyléčení rakoviny.

WTA Karen Krantzcke Sportsmanship Award se každoročně uděluje tenistce, která se chová způsobem odpovídajícím sportovní osobnosti, dodržuje pravidla fair play, projevuje respekt k ostatním a je laskavá na kurtu i mimo něj.

Vzhledem k tomu, že o udělení tohoto ocenění rozhodují ostatní hráčky z okruhu WTA, jedná se tak trochu i o cenu popularity. V posledních letech se tato cena stala pravidelně kořistí českých hráček.

V letech 2013 až 2019 tuto trofej obdržela sedmkrát v řadě Petra Kvitová. V minulém roce celkově osminásobnou držitelku Karen Krantzcke Award vystřídala na pomyslném trůnu Marie Bouzková, která prodloužila českou nadvládu na osm let.

Letos se však ocenění dočkala Carla Suarezová Navarrová, která úspěšně překonala Hodgkinův lymfom a dokázala se v květnu vrátit na kurty. Po absolvování Roland Garros, Wimbledonu, olympijských her a US Open definitivně uzavřela svou tenisovou kariéru na Billie Jean King Cupu v Praze v dresu Španělska.

Suarezová Navarrová získala Karen Krantzcke Award poprvé. Rekordmankami v počtu ocenění jsou Petra Kvitová a Kim Clijstersová, které tuto cenu získaly osmkrát.