Daviscupoví šampioni se doma nepředstaví. Rusko dostalo zákaz od agentury WADA

- Jan Vojkůvka

Rusko nebude moci v příští sezoně pořádat zápasy týmových soutěží Davis Cupu a Billie Jean King Cupu. Rozhodla o tom antidopingová agentura WADA, která dohlíží i na Mezinárodní tenisovou federaci (ITF). Ve výsledku to znamená, že na půdě vítězů letošního Davis Cupu se nebude moci uskutečnit žádná fáze příštího finálového turnaje a obhájci titulu se tak před domácím publikem nepředstaví.

Mezinárodní tenisová federace společně se skupinou Kosmos v uplynulé sezoně vyzkoušely formát s více hostitelskými městy, když se základní skupiny odehrály celkem ve třech destinacích. Ve stejném trendu by obě uskupení rády pokračovaly i v příští sezoně s tím, že samotné vyvrcholení by pak mělo být odehráno na neutrální půdě.

Kosmos se už dříve vyjádřila, že hostitelské země by měly být vybírány podle úspěšnosti na finálových turnajích, což se pochopitelně týká i Ruska, které letošní Davis Cup suverénně vyhrálo. Jenže do této snahy nyní zasáhla antidopingová agentura WADA.

Tato agentura v posledních letech kvůli systematickému dopingu ruských sportovců zakazuje pořádání mnoha vrcholných akcí na ruském území a stojí také za zákazem startu ruských sportovců pod ruskou vlajkou na světových šampionátech či olympijských hrách. Byť se doping netýká ruského tenisu, nyní WADA rozhodla, že se v Rusku nesmí hrát ani Davis Cup či BJK Cup.

Až se za několik týdnů přihlásí zájemci o pořadatelství základních skupin či finálové fáze příštího Davis Cupu, ruská města nebudou součástí tohoto výběru.

„Zákaz je platný do 16. prosince 2022 a zahrnuje nejen pořadatelství soutěží, které jsou pod kontrolou agentury WADA, ale také zákaz startu pod ruskou vlajkou, emblémy a názvem země a platí také pro národní hymnu,“ uvedl pro UbiTennis mluvčí ITF.