Už nejsem hloupé malé dítě, hlásí Tomic a chce do první desítky

- Petr Sumbal

Někdejší zlobivé dítě australského tenisu Bernard Tomic se podle svých slov věkem postupně zklidnil a má v plánu návrat na velkou tenisovou scénu, dokonce cílí na první světovou desítku. „Jsem starší a moudřejší, už nejsem to hloupé malé dítě jako dřív,“ prohlásil dnes už 29letý tenista svérázně v rozhovoru pro australský server Courier Mail.

Bernard Tomic patřil v začátcích své kariéry mezi velmi nadějné juniory a byla mu proklamována slibná budoucnost. Hned třikrát ovládl prestižní juniorský turnaj Orange Bowl a už jako patnáctiletý vyhrál juniorku na Australian Open a US Open. Také přechod mezi seniory se mu zprvu dařil velmi dobře, v roce 2011 se v pouhých 18 letech do světa velkého tenisu uvedl postupem do čtvrtfinále Wimbledonu.

I po deseti letech se ovšem jedná o jeho nejlepší kariérní výsledek na grandslamech. Na žebříčku ATP to Tomic nejvýš dotáhl na 17. místo a aktuálně mu patří až 254. pozice. Letos odehrál dvanáct turnajů, na kterých si připsal celkem devět výher. Nejvíc se mu dařilo na domácím Australian Open, kde se z kvalifikace prokousal až do 2. kola.

Přesto má Australan v plánu návrat na velkou tenisovou scénu a dokonce by to rád dotáhl až do první světové desítky. V rozhovoru pro Courier Mail pak mimo jiné uvedl, že lituje některých svých výroků z minulosti.

Právě svými nevybíravými výroky na sebe Tomic v posledních letech upozorňoval mnohem častěji než tenisovými úspěchy. Před pěti lety například novinářům řekl: „Asi mě nemáte rádi, protože i když je mi teprve 24 let, vy můžete jenom snít o tom, že se někdy budete mít tak dobře jako já. Zatímco vy si může nechat o nových autech a domech jen zdát, já si je můžu koupit.“

V roce 2017 po vypadnutí v prvním kole Wimbledonu Tomic prohlásil, že ho to na kurtu už nebaví. Tento výrok nenechal v klidu Martinu Navrátilovou, jenž Australanovi doporučila, že pokud ho Wimbledonu nudí, měl by asi změnit zaměstnání.

Znovu se pak Tomic ve Wimbledonu výrazně připomněl v roce 2019, kdy prohrál za pouhých 58 minut 2:6, 1:6 a 4:6 zápas prvního kola s Jo-Wilfriedem Tsongou a ITF ho následně za „nedostatek snahy“ potrestala pokutou 45 000 liber, což odpovídalo prémii za první kolo.

Nyní se však zdá, že by australský tenista rád udělal za minulostí tlustou čáru. „Je spousta věcí, které jsem dřív neměl říkat a spousta činů, které se neměly stát, ale staly se. Už ale nejsem stejný jako v 18 nebo 20 letech, čas lidi mění. Jsem starší a moudřejší, už nejsem to hloupé malé dítě jako dřív,“ pronesl v rozhovoru, který poskytl po dvou letech mediálního půstu.

„Měl jsem až příliš mnoho úspěchů v mladém věku, a to mě trochu dostalo. A pak je tu cestování, neustále z jednoho turnaje na druhý, a to už od mých desíti let. Ve 25 letech už jsem byl unavený a začal jsem říkal nesmysly do médií,“ sypal si popel na hlavu Tomic.

„Teď se cítím dobře, pokusím se ještě v příštích pár letech vše otočit,“ plánuje aktuálně hráč až třetí stovky žebříčku. „Své chyby jsem si uvědomil a chtěl bych už dělat všechno jenom správně, tak abych mohl být spokojený, až jednou s tenisem skončím,“ pokračuje Tomic s tím, že má před sebou ještě jeden velký kariérní cíl. „Chtěl bych určitě proniknout do světové desítky. Když jsem byl 17. na světě, chyběl mi jen kousek do 12. místa a tehdy jsem byl jen na 60 procentech své výkonnosti. Myslím, že na top 10 mám a mohlo by se mi to povést v příštích dvou letech,“ plánuje Tomic.