Zemřel Manolo Santana, bývalá světová jednička a první španělský grandslamový vítěz

- Petr Sumbal

V sobotu odpoledne zaplavila mediální prostor i sociální sítě smutná zpráva, svět ve věku 83 let navždy opustil bývalý španělský tenista Manolo Santana. Největších úspěchů dosáhl Santana v 60. letech minulého století, kdy se stal světovou jedničkou a vyhrál čtyři grandslamové tituly.

Manola Santanu můžeme označit za průkopníka španělského tenisu, právě on se stal prvním grandslamovým vítězem z této země, když v roce 1961 vyhrál French Open. Následně přidal do své sbírky ještě další tři grandslamové tituly, o tři roky později se radoval znovu v Paříži a zvítězil také na US Open (1965) a ve Wimbledonu (1966).

Právě k londýnskému grandslamu měl Santana během své kariéry velmi specifický vztah, mimořádně slavným se stal zejména jeho výrok „tráva je dobrá jen pro krávy“. O to byl posléze jeho triumf na wimbledonské trávě překvapivější.

V roce 1965 se stal Santana poprvé v kariéře světovou jedničkou, což ze španělských tenistů dokázali později v Open éře už jen Carlos Moyá, Juan Carlos Ferrero a Rafael Nadal. Celkem ve své kariéře Santana vybojoval 69 titulů ve dvouhře a v roce 1968 vyhrál i na olympiádě v Mexiku, kde se tenis objevil coby ukázkový sport. Santana rovněž mnohokrát reprezentoval Španělsko v Davisově poháru, nejprve jako hráč a později také jako kapitán. Roku 1984 byl uveden do tenisové Síně slávy.

„Jak jsem již v minulosti řekl několikrát, mockrát Ti děkuji za to, co jsi udělal pro naši zemi a za to, že jsi nám všem ukázal cestu. Vždycky jsi byl idolem, přítelem a blízkým člověkem nás všech a nikdy na tebe nezapomeneme,“ vyjádřil na Twitteru Santanovi respekt jako jeden z prvních dvacetinásobný grandslamový vítěz Nadal.

„Zemřel veliký Manolo Santana. Oba jsme v roce 1966 vyhráli poprvé Wimbledon a poté jsme spolu tancovali na bále. Tenis skutečně miloval, v minulosti jsme se o něm spolu mnohokrát bavili,“ vzdala Santanovi na Twitteru hold také americká legendární tenistka Billie Jean Kingová.

„Jedna z největších legend španělského tenisu a sportu,“ napsal o Santanovi fotbalový klub Real Madrid, jehož velkým fanouškem během svého života madridský rodák byl.

Své kondolence na sociálních sítích zveřejnili také Simona Halepová, Novak Djokovič, Rod Laver a mnozí další.