Zkouší nový impulz. Murray po pěti letech odchází od trenéra, s nímž se stal světovou jedničkou

- Jan Vojkůvka

Velkou změnu, která mu má pomoci v návratu mezi hvězdy, učinil britský tenista Andy Murray. V průběhu přípravy na novou sezonu ukončil spolupráci s dlouholetým trenérem Jamiem Delgadem, s nímž dosáhl obrovských úspěchů, a prozatím na zkoušku angažoval na jeho místo Němce Jana de Witta.

Čtyřiačtyřicetiletý Delgado, který se během hráčské kariéry mezi profesionály příliš neprosadil, nastoupil k Murraymu jako asistent trenéra v roce 2016. Postupně se z něj stal hlavní kouč britské hvězdy a pomohl mu například k zisku druhého Wimbledonu, druhé zlaté olympijské medaile, a i k postu světové jedničky v listopadu 2016.

Rovněž s ním prožil jeho vleklé zdravotní trable, s nimiž se Murray potýká od roku 2017. Několikrát vedl jeho pokusy o comeback a byl i u mnohých zklamání. Po letošní sezoně, během které Murray odehrál 16 singlových turnajů, však Delgado jako jeho trenér končí.

V roce 2022 zkusí Murray nový impulz, kterým by měl být Němec Jan de Witt, s nímž tento týden pracoval v National Tennis Centre v Roehamptonu. Prozatím se jedná pouze o zkoušku, přičemž de Witt odcestuje s Murraym i na exhibici v Abú Zabí, kde bývalá světová jednička odstartuje příští sezonu.

Zkušeností má de Witt spoustu. Dříve trénoval například francouzské hvězdy Gaela Monfilse a Gillese Simona. Pomůže i Murraymu v cestě zpět do první světové stovky a k příčkám mnohem zajímavějším?

A bez práce nezůstal dlouho ani Delgado. Britský trenér se připojil do týmu Kanaďana Denise Shapovalova.