Souboj generací skončil výpraskem, veteránka s o 41 let mladší soupeřkou neuhrála ani gem

- Petr Sumbal

Aby byl mezi dvěma soupeřkami věkový rozdíl 41 let? Ne, to se opravdu nevidí každý den. Dnes však právě k takovémuto unikátnímu souboji generací došlo, ve čtvrtfinále turnaje ITF 15 v Santo Domingu se utkala 57letá Sylvia Schencková s 16letou Olivií Lincerovou. Pro starší ze dvou Američanek zápas bohužel skončil katastrofálně, neuhrála totiž ani gem.

Jaromír Jágr hraje hokej z Kladno ve 49 letech, fotbalista Zlatan Ibrahimovič válí v AC Milán a jemu 40 let, stejně starý Roger Federer má v plánu příští rok další návrat k tenisu. Ač se jedná o legendy svých sportů, v jednom na americkou tenistku Sylvii Schenckovou, jejíž žebříčkové maximum je 329. místo, všichni ztrácí. Ta totiž hraje profesionální tenis ještě v 57 letech.

Pravda, její výsledky už nejsou jinak světoborné, přesto zaslouží její sportovní dlouhověkost velký respekt. Letos se Schencková zúčastnila čtyř turnajů a nejlépe se jí vedlo právě na tom posledním v Santo Domingu, kde i díky skreči jedné ze soupeřek došla až do čtvrtfinále.

A právě v něm se odehrál zmiňovaný souboj dvou tenistek, mezi nimiž je teoreticky rozdíl až dvou generací, Schenckové se totiž na kurtu postavila teprve 16letá začínající profesionálka Olivia Lincerová. Pokud se fanoušci v Santo Domingu těšili na drama, museli být ovšem zklamaní, generační souboj jednoznačně ovládla o 41 let mladší Lincerová, která Schenckové nemilosrdně nadělila hned dvakrát kanára a po 50 minutách bylo hotovo.

Přesto může být Schencková se svým výkonem na tomto turnaji nadmíru spokojená, vždyť se jí zde povedlo vyhrát první zápas od listopadu 2019 a ve čtvrtfinále jakéhokoliv turnaje ve dvouhře byla poprvé od roku 1998.

Poprvé se podle dostupných informací jméno Američanky objevilo na žebříčku WTA v roce 1986, tedy v jejích 22 letech. V roce 1998 s tenisem Schencková skončila, aby o devět let později odstartovala svou „druhou kariéru“. Od té doby už Američanka zvládá pravidelně odehrát jen okolo pěti turnajů nižší úrovně ročně a my jsme zvědaví, jestli budeme moci její výkony s respektem sledovat i v roce 2022. Osmapadesátiny Schencková oslaví už 28. ledna.

Ukázka ze zápasu Shenckové z roku 2019: