Z rekordmana kapitánem. Rakousko povede v Davisově poháru Melzer

- Filip Lefenda

Rakouská daviscupová reprezentace hlásí nového nehrajícího kapitána. Po letošním ukončení kariéry přesedlá z kurtů na lavičku bývalý člen elitní desítky žebříčků ATP ve dvouhře i čtyřhře Jürgen Melzer.

Poslední soutěžní zápas ve dvouhře odehrál Melzer na profesionálním okruhu předloni ve Winston Salemu. Letos zasáhl do pěti turnajů (z toho tří grandslamových) už jen ve čtyřhře, a to po boku pěti různých parťáků. Na výhru nedosáhl ani s jedním z nich.

Tečku za bohatou kariérou napsal bývalý osmý hráč světa, jenž v roce 2011 pobýval 17 týdnů zároveň v TOP 10 žebříčku dvouhry i čtyřhry, na konci října ve Vídni. Právě na domácí půdě získal osmatřicetiletý Rakušan v letech 2009 a 2010 své nejcennější singlové trofeje. V deblu získal i tři grandslamové.

„Nejvíce mi budou chybět všichni ti lidé, se kterými jsem se spřátelil a zažil legraci,“ tvrdil po posledním zápase kariéry. S tenisem jako takovým ale rozhodně nekončí. Po krajanu Stefanu Koubkovi Melzer převezme pomyslné kormidlo u domácí reprezentace. Působit bude v roli nehrajícího kapitána daviscupového týmu.

V populární týmové soutěži platí za rakouského rekordmana. Nominován byl během kariéry do 38 střetnutí a celkově nastoupil ve dvouhře i čtyřhře do 78 utkání. Nyní povede tým z lavičky.

„Není nic lepšího než reprezentovat vaši zem. Když už toho nejsem schopen jako hráč, je pro mě neuvěřitelnou ctí vést tým jako kapitán. Jsem si jistý, že můj entuziasmus, který k Davis Cupu chovám, napomůže k vytvoření pozitivní týmové atmosféry,“ okomentoval svou novou roli Melzer. 

Soutěžní premiéra jej v pozici kapitána čeká ve dnech 4. a 5. března, kdy budou Rakušané v kvalifikaci bojovat venku s Jižní Koreou. Pakliže postoupí na finálový turnaj, měl by u týmu zůstat nadále i Koubek, a sice v roli trenéra.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Jürgen Melzer (@jojomelzer)