Obrat o 180 stupňů. Turnaje ITF se příští rok v Číně konat nebudou

- Filip Lefenda

Ještě zkraje tohoto týdne šéf Mezinárodní tenisové federace David Haggerty odmítal, že by ITF v reakci na kauzu okolo tenistky Pcheng Šuaj rušila své akce na čínském území. „Nechceme trestat miliardu lidí,“ zdůvodnil. Jen po pár dnech je ale všechno jinak.

„Pro rok 2022 nejsou na čínském území v plánu žádné mužské ani ženské turnaje kategorie ITF World Tennis Tour,“ citovala zpravodajská agentura Reuters nejmenovaný zdroj z federace.

Nemusí jít přitom nutně jen o reakci na aféru se zmizelou tenistkou. Rozhodnutí může souviset i s bezpečnostními opatřeními před šířením covidu-19. Právě z Číny se zkraje loňského roku do světa nový typ koronaviru rozšířil.

Ještě před propuknutím pandemie se v nejlidnatější zemi světa konalo ročně 15 mužských a 25 ženských turnajů ITF. Letos ani jeden – a to i na úrovní kategorie WTA.

Právě Ženská tenisová asociace (WTA) pro příští rok pozastavila plánované konání turnajů v Číně a Hongkongu v reakci na kauzu okolo Pcheng Šuaj. Obavy o někdejší bývalou světovou jedničku ve čtyřhře panují už více než měsíc poté, co čínská hvězda obvinila na sociální síti bývalého vicepremiéra ze sexuálního obtěžování. Její příspěvek byl následně z internetu smazán a s hráčkou nebylo možno se spojit. Až po tlaku zahraničních médií a organizací bylo státem zveřejněno několik pochybných videí. Dvakrát pak měla telefonovat s předsedou Mezinárodního olympijského výboru Thomasem Bachem, ani to ovšem WTA nepřesvědčilo.