Trápící se hvězda. Andreescuová si kvůli psychickým problémům bere pauzu

- Jan Vojkůvka

Kanaďanka Bianca Andreescuová kvůli zranění dlouho nehrála, a když se letos na kurty konečně vrátila, nebyla se svými výkony ani zdaleka spokojená. Kromě chybějící praxe jí situaci neusnadňovaly ani její další zdravotní problémy či obtíže jejích nejbližších. Kvůli tomu se rozhodla vynechat přinejmenším začátek příští sezony a vzít si kvůli psychickým problémům pauzu.

Jednadvacetiletá Andreescuová prožila senzační rok 2019. Vyhrála celkem čtyři turnaje včetně US Open, pronikla na čtvrté místo světa a patřila mezi hráčky, které by mohly ženskému tenisu dominovat. Jenže na Turnaji mistryň v utkání s Karolínou Plíškovou přišlo zranění kolene a vynucená dlouhá přestávka, která skončila až v únoru letošního roku.

Návrat nebyl v podání mladé Kanaďanky špatný. Došla do semifinále na Phillip Island Trophy, zahrála si finále na WTA 1000 v Miami, kde ji ovšem zastavilo zranění chodidla. Dál to však bylo už mnohem horší.

Andreescuová se nakazila covidem-19 a její výkony šly výrazně dolů. Jediným slušnějším výsledkem bylo osmifinále na zářijovém US Open, jinak spíše prohrávala než vyhrála. Důvodem přitom, kromě vlastních zdravotních obtíží, byla i velká psychická nepohoda. Kromě dlouhé doby v izolaci, kdy se pohybovala jen v turnajových bublinách, se totiž zdravotní problémy nevyhnuly ani její rodině.

Babička Andreescuové totiž skončila kvůli covidu na několik týdnů v nemocnici na jednotce intenzivní péče. „To mě strašně zasáhlo,“ přiznala Kanaďanka, která podle svých slov potřebuje nějaký čas, aby se dala psychicky dohromady a zase se začala radovat z hraní tenisu.

„Spoustu dní jsem se necítila sama sebou, zvlášť když jsem trénovala nebo hrála zápasy. Cítila jsem, jako bych na svých bedrech nesla celý svět,“ svěřila se Andreescuová, kterou hospitalizace babičky nesmírně trápila, stejně jako ji trápila neustále se vracející pandemie covidu a s tím spojený strach o nejbližší.

„Nedokázala jsem se odpoutat od všeho, co se dělo mimo kurt. Cítila jsem všechen smutek a zmatek okolo, což si na mě vybralo svou daň,“ pokračovala. „K tomu jsem strávila spoustu času v izolaci, což se na mě projevilo jak psychicky, tak fyzicky. Potřebuji si dát nějaký čas, abych se z toho dostala a vrátila se silnější, než kdykoliv předtím,“ dodala s tím, že vynechá turnaje v Austrálii a dál se uvidí.