Djokovič nezastavuje! Drží první místo v žebříčku a blíží se absolutnímu rekordu

- Marek Bartošík

Novak Djokovič a vrchol žebříčku ATP? Takové spojení platí už neuvěřitelných 350 týdnů! Čtyřiatřicetiletý Srb už nechává daleko za sebou někdejšího rekordmana Rogera Federera (310 týdnů) i předchozího lídra Peta Samprase (286), a dokonce útočí na absolutní rekord, který drží legendární Steffi Grafová (377).

Letošní sezónu zakončil už posedmé v kariéře jako světová jednička, a na čele pořadí se tak odpoutal od svého idolu Peta Samprase. Novak Djokovič zkrátka mění historické tabulky jednu za druhou.

V roce 2021 se hvězdnému Srbovi podařilo dosáhnout na více milníků. Už v březnu překonal rekord Rogera Federera v počtu týdnů strávených na vrcholu rankingu. Díky triumfům na Australian Open, Roland Garros a Wimbledonu zarovnal počet svých grandslamových trofejí na dvacet, čímž se vyrovnal Rogeru Federerovi a Rafaelu Nadalovi.

Djokovič figuruje ve startovní listině pro Australian Open 2022, kde by měl zaútočit na rekordní 21. grandslamový titul ve dvouhře. Ruku v ruce s turnajovým výsledkem jdou také body do žebříčku ATP, v němž má nyní Srb luxusní náskok 2900 bodů na druhého Daniila Medveděva.

Přestože bude nejlepší tenista světa u protinožců obhajovat 665 bodů za triumf na ATP Cupu a 2000 bodů za vavřín z Australian Open, pozici žebříčkové jedničky by si měl nehledě na své výsledky s přehledem udržet.

Devítinásobný šampion Australian Open tak bude nadále střádat týden k týdnu a pomalu se bude blížit k absolutnímu rekordu, který je nyní v držení Steffi Grafové (377 týdnů). Překonat tento zápis může Djokovič přibližně v polovině června, tedy v období mezi Roland Garros a Wimbledonem.