Djokovič je mezi přihlášenými na Australian Open, Serena grandslam vynechá

- Filip Lefenda

První tenista žebříčku ATP Novak Djokovič figuruje na listině přihlášených hráčů pro lednový Australian Open. Nad jeho startem dlouho visel otazník poté, co byla za jednu z podmínek účasti stanovena povinná vakcinace proti onemocnění covid-19. V Melbourne naopak nebude hrát Serena Williamsová.

Australané před časem přistoupili k razantnímu kroku a stanovili pro účast na grandslamu v Melbourne nutnost povinného očkování. To vyvolalo mezi některými hráči nevoli. K zarytým odpůrcům vakcinace se od počátku pandemie řadila i světová jednička Novak Djokovič. Hráčův otec Srdjan před necelými dvěma týdny v jednom z rozhovorů prohlásil, že jeho syn na turnaji startovat nebude. Sám Novak se pak otázce, zda nakonec očkování podstoupí, vyhýbal.

Nyní se zdá, že je pochybnostem konec. Již v úterý se dvacetinásobný grandslamový šampion objevil v srbské nominaci na týmový ATP Cup a nyní figuruje i mezi přihlášenými na Australian Open, kde bude vítěz posledních tří ročníků útočit na jubilejní desátou trofej.

Z elitní padesátky mužského žebříčku se po prodělané operaci kolene nepředstaví jediný muž – Roger Federer. Po půlročním zranění se naopak vrací Rakušan Dominic Thiem či další rekonvalescent Rafael Nadal.

V ženském poli bude chybět Serena Williamsová. Čtyřicetiletá legenda vynechá turnaj na doporučení lékařů. „Nebylo to jednoduché rozhodnutí. Pořád ale ještě nejsem fyzicky tam, kde bych potřebovala být. Těším se na to, až se budu moct zase vrátit a předvádět své maximum,“ prohlásila sedminásobná turnajová šampionka a majitelka 23 grandslamových trofejí, jež se na kurtech představila naposledy na Wimbledonu.

Mezi hlavní favoritky na titul bude patřit domácí světová jednička Ashleigh Bartyová. Návrat chystá japonská obhájkyně trofeje Naomi Ósakaová. Debut si v Melbourne odbude senzační vítězka posledního US Open Emma Raducanuová. A počítat se musí tradičně i s Češkami – třeba s vítězkou letošního Roland Garros Barborou Krejčíkovou či wimbledonskou finalistkou Karolínou Plíškovou.

Kompletní seznam přihlášených hráčů a hráček naleznete na webu turnaje.