Ceny WTA: Krejčíková slaví ve dvou kategoriích! Bartyová je hráčkou roku

- Marek Bartošík

Ženská tenisová asociace WTA oznámila držitelky svých letošních ocenění. Hráčkou roku se stala Australanka Ashleigh Bartyová, která se udržela na prvním místě žebříčku i díky triumfu na grandslamovém Wimbledonu. Barbora Krejčíková, jež na Roland Garros opanovala dvouhru i čtyřhru (po boku Kateřiny Siniakové), získala cenu za největší zlepšení. Spolu se Siniakovou navíc dle očekávání kralovaly kategorii deblový tým roku. Nováčkem roku je Britka Emma Raducanuová, tedy senzační šampionka z US Open. Ocenění za návrat roku si vysloužila Španělka Carla Suárezová Navarrová.

Barbora Krejčíková prožila snovou sezónu, o níž už bylo napsáno mnohé. Tenistka z Ivančic zvítězila na grandslamech ve všech třech disciplínách – kromě singlového a deblového titulu z antukového Roland Garros oslavila ještě trofej v mixu na Australian Open, kde byl jejím parťákem Američan Rajeev Ram.

Pětadvacetiletá Krejčíková vystoupala v singlovém žebříčku i díky dalším triumfům ve Štrasburku a Praze ze 65. až na 3. příčku, aktuálně je světovou pětkou. V deblovém žebříčku je dokonce druhá, přičemž na vrcholu světového pořadí trůní její parťačka Kateřina Siniaková.

Není proto divu, že právě populární duo K+S, jež letos opanovalo pět turnajů včetně olympijských her v Tokiu, ovládlo stejně jako v roce 2018 kategorii deblový tým roku.

O Krejčíkové se hovořilo také jako o možné kandidátce na hráčku roku, nakonec si ale nejprestižnější ocenění odnesla Ashleigh Bartyová, vítězka pěti letošních akcí (Yarra Valley Classic, Miami, Stuttgart, Wimbledon, Cincinnati). Ačkoliv pětadvacetiletá Australanka od US Open neodehrála ani zápas, udržela si pozici světové jedničky, a to s pohodlným náskokem 1202 bodů před Běloruskou Arynou Sabalenkovou.

Na newyorském grandslamu šokovala celý sportovní svět teenagerka Emma Raducanuová, která dokráčela z kvalifikace až pro titul, aniž by ztratila jediný set! Právě zmíněným tažením si aktuální světová devatenáctka zajistila cenu pro nováčka roku (sezónu zahajovala na 345. místě!).

Do prestižního klubu oceněných se zařadila také Carla Suárezová Navarrová. Nezdolná Španělka, jež porazila zákeřnou nemoc, se letos zúčastnila Roland Garros, Wimbledonu, US Open, tokijské olympiády a pražského Poháru Billie Jean Kingové, po němž ukončila svou úspěšnou kariéru.