Vydařený rok na challengerech! Češi na nich letos patřili k absolutní špičce

- Marek Bartošík

Čeští tenisté mají za sebou mimořádně úspěšný rok na okruhu ATP Challenger Tour, jenž se svou prestiží, hodnotou a úrovní řadí mezi elitní ATP tour a základní okruh ITF. Zdeněk Kolář, Jiří Lehečka, Tomáš Macháč, Roman Jebavý a další nasbírali celkem 17 challengerových trofejí (osm v singlu a devět v deblu), v pořadí národů se tak Češi umístili na parádním šestém místě. Zmíněné číslo výrazně převyšuje pouhé čtyři tituly, které čeští reprezentanti oslavili shodně v letech 2018, 2019 a 2020.

Přestože oproti svým krajankám čeští tenisté poněkud zaostávají, povedlo se i jim letos opakovaně zazářit. Na challengerech procházeli pravidelně do závěrečných kol, hned sedmnáctkrát dokonce nenašli přemožitele.

Nejvýraznější podíl přinesl českým barvám pětadvacetiletý Zdeněk Kolář, který letos nastřádal tři singlové a čtyři deblové trofeje (z toho dvě společně s Jiřím Lehečkou). Dvacetiletý Lehečka přidal ke dvěma úspěchům po boku Koláře ještě jeden triumf spolu s Vítem Kopřivou, dále vybojoval na challengerech dva singlové tituly.

Deblový specialista Roman Jebavý letos ovládl tři turnaje, ve všech případech spojil síly s nečeským parťákem. V deblu se radovali ještě Jonáš Forejtek s Michaelem Vrbenským, kteří opanovali challenger na pražské Spartě. Na témže klání získal singlovou trofej Dalibor Svrčina.

Ve dvouhře se letos zapsali mezi turnajové šampiony ještě Jiří Veselý (Mouilleron-le-Captif) a Tomáš Macháč (Nur-Sultan). Hrdina nedávného Davis Cupu Macháč uspěl na challengeru nejvyšší kategorie, kde na vítěze čeká 125 bodů do žebříčku. Stejný kousek se povedl ještě Kolářovi ve Štětíně. Z letošních jedenácti podniků úrovně Challenger 125, kde zpravidla startuje vícero hráčů z Top 100 rankingu, tak mají hned dva české vítěze.

Češi se s porcí 17 turnajových prvenství na ATP Challenger Tour umístili v pořadí národů na šestém místě za Nizozemskem (19), Německem (20), Francií (22), Argentinou (28) a Spojenými státy (41). Statistiky ještě můžou doznat mírných změn, jelikož se do konce roku odehraje několik dalších challengerů.

A přání pro následující sezónu? Čeští tenisté letos na challengerech ukázali, že jsou schopní zapisovat velmi sympatické výsledky. Ještě příjemněji by se o jejich počínání informovalo v souvislosti s elitními podniky ATP, kde triumfoval dosud jako poslední Čech loni v indickém Puné Jiří Veselý.

Nejlepšího letošního výsledku na akcích ATP dosáhli z Čechů Vít Kopřiva (semifinále dvouhry v Gstaadu) a Roman Jebavý (finále čtyřhry v Kitzbühelu).