Zranění, covid i strach o babičku. Kanadská hvězda kvůli vyčerpání vynechá Austrálii

- Marek Bartošík

Bianca Andreescuová přiznala, že prochází mimořádně náročným obdobím. Kanadská hvězda, která platí za mimořádně talentovanou tenistku, se musela v posledních dvou letech vypořádat s opakovanými zdravotními potížemi i situací kolem pandemie koronaviru, jež ovlivnila také její nejbližší okolí. Jednadvacetiletá Andreescuová v otevřené zpovědi na svých sociálních sítích uvedla, že nesla velmi obtížně dlouhý pobyt své babičky v nemocnici kvůli onemocnění covidem. S ohledem na výše zmíněné trable proto vynechá zkraje nové sezóny všechny australské turnaje včetně grandslamového Australian Open.

„Jak všichni víte, poslední dva roky pro mě byly náročné v mnoha ohledech. Platí to především pro tento rok, kdy jsem strávila více týdnů v izolaci, což mě výrazně zasáhlo – mentálně i fyzicky,“ napsala na sociální sítě Bianca Andreescuová, jíž aktuálně patří 46. místo v žebříčku WTA.

Stačí zmínit dvě události z letošního dubna. Zkraje měsíce Andreescuová nedohrála finále prestižního Miami Open proti Ashleigh Bartyové kvůli zranění kotníku. A na konci téhož měsíce měla Kanaďanka pozitivní test na covid.

A právě zmíněná nemoc hrála důležitou roli v rozhodnutí Andreescuové odložit vstup do sezóny 2022. Kanadská hvězda totiž prožila náročné období, kdy její babička strávila kvůli covidu několik týdnů na jednotce intenzivní péče.

„Mnoho dnů jsem se necítila být sama sebou, především když jsem trénovala nebo hrála zápasy. Měla jsem pocit, že na svých ramenou nesu tíhu celého světa,“ vyznala se šampionka US Open 2019.

Andreescuové se drží smůla prakticky celou dobu od onoho předloňského triumfu na newyorském grandslamu. V závěru roku 2019 si vážně poranila koleno na Turnaji mistryň, kvůli tomuto zranění a také pandemii koronaviru vynechala kompletní loňskou sezónu.

Letos odehrála bývalá světová čtyřka celkem 13 turnajů se zápasovou bilancí 17 výher a 12 porážek (do jednoho utkání nenastoupila). Nejlépe si vedla v Miami, kde dokráčela mimo jiné přes Marii Sakkariovou či Garbiňe Muguruzaovou až do finále. Na melbournské akci Phillip Island Trophy zapsala semifinálovou účast, na US Open uhrála osmifinále.

Naposledy se představila v Indian Wells, kde ve třetím kole podlehla Anett Kontaveitové 6:7(5) a 3:6. Kdy se Andreescuová vrátí na okruh, zatím není jasné. V úvahu přichází její start na prestižních únorových kláních v Dubaji a Dauhá.