Davis Cup čekají úpravy. Hrát by se mělo dokonce na pěti místech

- Jan Vojkůvka

Příští ročník Davis Cupu dozná některých změn. Ubyde účastníků, přibyde hostitelských měst a také zápasů jednotlivých týmů. Zástupcům ITF, respektive Davis Cupu, se totiž zalíbila letošní varianta turnaje, kdy se základní skupiny a čtvrtfinále hrály v celkem třech městech. Příští rok by jich mělo být dokonce pět!

Už los kvalifikace, který přidělil českým tenistům silné Argentince, naznačil, že dojde k úbytku účastníků této týmové soutěže. Oproti prvním dvěma ročníkům, kdy startovalo na finálovém turnaji 18 států, se příští rok zúčastní závěrečného turnaje jen 16 týmů.

Jistotu účasti mají letošní finalisté Rusko s Chorvatskem a také divoké karty Srbsko a Velká Británie. Dalších 12 míst obsadí vítězové březnových kvalifikačních zápasů.

Těchto 16 týmů bude následně rozlosováno do celkem čtyř skupin (dříve se hrálo po třech týmech ve třech skupinách), ve kterých bude hrát každý s každým. Oproti prvním dvěma ročníkům má tak každý tým jistotu, že odehraje alespoň tři zápasy finálového turnaje.

Tyto čtyři skupiny se budou hrát v celkem čtyřech městech (respektive ve čtyřech zemích), přičemž jeden z týmů ve skupině by měl mít vždy výhodu domácího prostředí.

Podle dostupných informací se pak čtvrtfinále, semifinále a finále odehraje na neutrální půdě. To by znamenalo, že se závěrečných sedm zápasů odehraje na místě, kde by ani jeden z týmů neměl mít výhodu domácího prostředí. V součtu by se tak mělo hrát celkem na pěti místech (letos se hrálo ve třech městech).

Zástupci po losu kvalifikace příštího ročníku měli oznámit pořadatele této závěrečné fáze turnaje, ale nakonec k oznámení nedošlo. Spekuluje se, že místem vyvrcholení Davis Cupu mělo být Abú Zabí, ale kvůli silné kritice si to zástupci Davis Cupu a investiční skupiny Kosmos rozmysleli, a rozhodli se oznámit veškerá pořadatelská města až po březnové kvalifikaci.

Zatímco kvalifikace Davis Cupu se bude hrát 4. a 5. března 2022, termín finálového turnaje prozatím oznámen nebyl. Hrát by se ovšem mělo v obdobném termínu jako letos.