Rok 2022 ve znamení velkých návratů! Zpátky by mělo být pět grandslamových vítězů

- Petr Sumbal

Tenisová sezona 2021 se velmi rychle chýlí ke konci, ta nová na sebe ale nenechá moc dlouho čekat, už 1. ledna startuje týmová soutěž ATP Cup a o pár dní později jsou na programu i klasické turnaje mužů i žen. Skvělou zprávou pro všechny tenisové fanoušky je, že v roce 2022 by se po delší pauze mělo na kurty vrátit hned pět grandslamových šampionů – Roger Federer, Juan Martín del Potro, Stan Wawrinka, Dominic Thiem a Rafael Nadal. O zábavu bude postaráno!

Nedá se očekávat, že se vrátí hned na startu nové sezony, v průběhu roku bychom se však comebacku všech pěti jmenovaných tenisových velikánů na tenisové kurty měli opravdu dočkat.

Nejočekávanějším návratem je asi ten Federerův. Legendární Švýcar má všude na světě obrovsky početnou fanouškovskou základnu a všichni jeho příznivci svorně doufají, že dvacetinásobný grandslamový vítěz prožije pozitivnější sezonu než tu právě končící, během níž zvládl odehrát jen pět turnajů s bilancí devíti vítězství a čtyř porážek.

Naposledy se Federer na kurtech ukázal ve wimbledonském čtvrtfinále, kde podlehl 0:3 na sety Poláku Hubertu Hurkaczovi, od kterého dokonce inkasoval kanára. Právě k Wimbledonu čtyřicetiletý švýcarský tenista směřuje svůj návrat, start už na lednovém Australian Open sám označil jako naprosto vyloučený. Ani účast na oblíbeném Wimbledonu však není zdaleka jistá. Kdy uvidíme Federera znovu v akci, bude záležet hlavně na tom, jak rychlá bude jeho rekonvalescence po operaci menisku v pravém koleni.

Ještě mnohem delší dobu než Federer na túře absentuje argentinský velikán del Potro. Nadějně rozjetou kariéru 198 cm vysokého tenisty bohužel výrazně poničila stále se opakující zranění. Kvůli tomu poslednímu musel Argentinec vynechat kompletní sezonu 2020, naposledy si zahrál soutěžní zápas v červnu 2019 na trávě v Queen’s Clubu. Od té doby ho trápí zranění kolene, s nímž letos v březnu podstoupil již třetí operaci.

Návrat vítěze US Open z roku 2009 se však podle všeho konečně blíží, del Potro už naplno trénuje. Žádný konkrétní termín comebacku 33letého tenisty však zatím znám není.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Juan Martin del Potro (@delpotrojuan)

Velmi špatný rok prožil také o tři roky starší Wawrinka. Ten letos zvládl odehrát jen šest utkání s bilancí 3/3, naposledy si zahrál v březnu na turnaji v Dauhá, kde vypadl hned v 1. kole s Lloydem Harrisem. Švýcarského trojnásobného grandslamového vítěze už od začátku roku trápil problém s levým chodidlem, kvůli kterému byl nakonec nucen podstoupit hned dvě operace během tří měsíců a sezonu 2021 předčasně ukončit. Zda se Wawrinka vrátí již na Australian Open, je zatím nejisté.

Nejmladším tenistou na našem seznamu předpokládaných navrátilců je 28letý Rakušan Dominic Thiem. Ten prožil výbornou sezonu 2020, během níž vyhrál zatím svůj jediný grandslam, když ve finále US Open v pětisetovém boji zdolal Alexandera Zvereva. Letošní rok už však pro Rakušana zdaleka tak pozitivní nebyl.

Thiem zvládl odehrát jen 19 utkání s bilancí 9/10 a poprvé od roku 2015 se neradoval z žádného turnajového vítězství. Naposledy si zahrál v červnu na trávě na Mallorce, kde v prvním kole skrečoval kvůli bolavému zápěstí zápas s Adrianem Mannarinem. Pozitivem pro bývalou světovou trojkou je alespoň to, že se vyhnula operaci, a zpátky na kurtech by tak Thiem měl být poměrně brzy, dokonce by se měl představit ještě letos v prosinci na exhibičním turnaji v Abú Zabí.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Dominic Thiem (@domithiem)

Stejný plán svého návratu jako Thiem má rovněž Nadal, také on by se rád po zranění poprvé představil už letos ve Spojených arabských emirátech. Následně má Španěl v plánu vynechat ATP Cup, místo nějž se chce soustředit na přípravu na Australian Open, před kterým chce ještě odehrát jeden přípravný turnaj.

Nadalova absence nebyla až tak dlouhá jako u přechozích čtyř jmenovaných tenistů, naposledy byl v akci v srpnu ve Washingtonu, kde prohrál v osmifinále s Harrisem. Zbytek sezony pak 35letý vítěz dvaceti grandslamů odpískal kvůli problémům s chodidlem. I přes svou absenci v závěru roku si španělský veterán udržel pozici v top 10 světového žebříčku, kde mu patří šestá příčka.