I po vyřazení z Davis Cupu zůstává Djokovič tajemný. O Australian Open se nechtěl bavit

- Jan Vojkůvka

Bude světová jednička Novak Djokovič hrát turnaje v Austrálie, nebo nebude? Odpověď na tuto otázku ví zřejmě pouze srbský tenista. A své rozhodnutí pečlivě střeží před novináři i tenisovými fanoušky. Po vyřazení Srbska v semifinále Davis Cupu zůstal Djokovič tajemný a vyhnul se odpovědi ohledně své účasti na Australian Open.

„Novak se nenechá vydírat, takže v Austrálii zřejmě hrát nebude. Alespoň já osobně bych nehrál. A on je můj syn. Přeberte si to sami,“ řekl nedávno jeho otec Srdjan Djokovič. Jednalo se o možný střípek rozhodnutí srbské hvězdy, která si však své rozhodnutí nechává pro sebe.

Pro vstup do Austrálie je totiž povinné očkování, Djokovič však s tímto nátlakem nesouhlasí a z důvodu soukromí odmítl sdělit, zda je očkovaný či nikoliv. Bez této informace se tak dá pouze spekulovat, zda se Djokovič do Austrálie, případně zda se vůbec může do této země vydat.

„Chápu, že chcete nějaké odpovědi na to, kde začnu příští sezonu, a jak ji začnu. Ale jsem opravdu unavený z právě skončené sezony a celého roku, takže nyní preferuji strávit nějaký čas s rodinou, trochu relaxovat, a pak uvidíme, co budoucnost přinese,“ uvedl Djokovič po vyřazení svého týmu z Davis Cupu.

Odmítl tím jakékoliv spekulace ohledně australských turnajů včetně ATP Cupu a Australian Open.

„Budete informováni. Vím, co chcete, ale dnes vám žádné odpovědi nedám, i když je mi jasné, na co se chcete zeptat. Jediné, co vám řeknu je, že budete informováni. Nedokážu vám říct žádný termín, ale Austrálie je za rohem, takže velmi brzy budete znát odpověď,“ nenechal se zviklat.

Světová jednička v této sezoně vyhrála Australian Open, Roland Garros i Wimbledon. O kalendářní grandslam jej připravil ve finále US Open Daniil Medveděv, s nímž Djokovič prohrál ve třech setech. Kromě toho triumfoval také na turnaji v Bělehradě a na Masters v Paříži.

Jak bude vypadat jeho začátek příští sezony, v níž Djokovič bude útočit na nový rekord v počtu grandslamových turnajů, je však zatím ve hvězdách...